Земетресение в Гърция стресна Югозападна България
Земетресение в Гърция стресна Югозападна България / Thinkstock/Getty Images

Земетресение с магнитуд 4,8 по скалата на Рихтер е регистрирано в Гърция. Трусът е станал в 12.12 ч. по Гринуич (14.12 ч. българско време) в района на Солун, съобщава Европейският сеизмологичен център.

Епицентърът на труса е бил на 9 км западно от Кристони, Гърция, и на 158 км югоизточно от Скопие. Земетресението е било с дълбочина 10 км.

Няма данни за материални щети.

Земетресението е било усетено и някои райони в Югозападна България - в Благоевград, София, Пловдив, Петрич, Хасково, Сандански, Гоце Делчев. Граждани от Македония също съобщават, че е усетен кратък трус от няколко секунди.

Земетресението, регистрирано днес в Гърция, не е силно и е в зона, в която стават земетресения, обясни пред БТА проф. Димчо Солаков - зам.-директор на Националния институт по геофизика, геодезия и география на БАН. Той отбеляза, че Европейският сеизмологичен център определя, че магнитудът на земетресението е 4,8 по скалата на Рихтер, но според българските сеизмолози магнитудът е 4,9 по Рихтер.

Сеизмологът обясни, че при земетресение с такъв магнитуд се предполага да има и последващи земни трусове. Европейският сеизмологичен център съобщава, че в следващия час са регистрирани още три по-леки труса с магнитуд между 2,5 и 2,7 по Рихтер.

Трус в Гърция е имало и малко по-рано - в 11.32 ч. по Гринуич (13.32 ч. българско време). Той е бил със сила от 3,3 по Рихтер, с дълбочина 6 км. Земетресението е било на 178 км западно от гръцката столица Атина.