Най-важното е да проявим разум и да постигнем обединение. Това заяви в парламентарната зала председателят на ДПС Мустафа Карадайъ при дебатите по оставката на правителството на Бойко Борисов.

Днес повече от всякога трябва да бъдем смирени, разумни и с общи действия да спрем процесите на противопоставяне, заяви Карадайъ. Той призова всички политически сили за отговорно поведение и недопускане на политическа и парламентарна криза в страната. Трябва да спрем деструктивните сили, подчерта той.

Карадайъ заяви, че е необходимо с консенсус партиите да определят датата на предсрочните парламентарни избори и да приемат бюджета за 2017 г., който да осигури нормално функциониране на държавата.

Депутатите гласуваха оставката на правителството (СНИМКИ)

Председателят на ДПС заяви, че след оставката на кабинета на Пламен Орешарски не се е постигнала стабилност, а напротив - сформирал се е най-шареният парламент. По думите на Карадайъ ГЕРБ е пренебрегнала позицията на ДПС за подкрепа на дясно правителство с единственото условие в него да не участва крайно националистически формации.

В резултат на това националистическите партии са разширили влиянието си, утвърдил се е езикът на омразата - от министри, политици и медии, смята Карадайъ. Според него краят на правителството е бил предначертан.

Призовавам всички отговорни за бъдещето на държавата политици да спрем с безсмислените отбранителни или нападателни речи, да спрем с езика на омразата, да заложим на диалога, на съгласието, на заедността, подчерта Карадайъ. Имаме нужда от нов обществен договор между управляващи и граждани, нека проведем този диалог в името на стабилността, каза още той.