Играчи на Уол Стрийт съветват Тръмп
Играчи на Уол Стрийт съветват Тръмп / БГНЕС

Малко преди изборите Доналд Тръмп пусна платени обяви, в които се твърдеше, че поддръжниците на Хилари Клинтън, сред които бяха например Джордж Сорос и инвестиционната банка „Голдман Сакс", са част от едно „задкулисие, контролиращо лостовете на властта във Вашингтон".

74% от американците признават Тръмп за законно избран президент

Сега обаче става ясно, че голям брой играчи от „Уол Стрийт" са в екипа и на новия президент. Стивън Файнбърг например е считан за един от водещите финансисти в Ню Йорк. Основателят на частния инвестиционен фонд Cerberus Capital Management LP ("Сърбъръс кепитъл мениджмънт") ръководи гигантска финансова империя, чиято стойност се оценява на много милиарди. Той управлява от скромно обзаведен кабинет в жилищна сграда на „Upper East Side", демонстрира патриотичните си чувства, возейки се в американски пикап, и носи само конфекция. Файнбърг е сред най-дискретните играчи на „Уол Стрийт" - той стриктно избягва всякакви медийни изяви. За разлика от Петер Тил, инвеститор от германски произход, прочут като основател на eBay и PayPal, Файнбърг дълго се въздържаше открито да подкрепя Доналд Тръмп. По време на предварителните избори той дори направи дарения за републиканския конкурент на Тръмп - Джеб Буш. Едва в края на юни стана известно, че Файнбърг е организирал гала-вечеря за набиране на средства в полза Доналд Тръмп. Гостите е трябвало да дадат по 50 000 долара, за да участват в мероприятието, съобщи нюйоркската преса.

Тръмп обяви кои ще са първите му две важни назначения, след като встъпи в длъжност

Стари познайници от ерата Буш

Стивън Файнбърг стана особено популярен през 2007 година, когато неговият инвестиционен фонд Cerberus Capital Management LP ("Сърбъръс кепитъл мениджмънт") погълна автомобилния концерн „Крайслер, който дотогава беше част от „Даймлер". Към управляващите среди на „Сърбъръс" спада и Джон Сноу, финансов министър по времето на Джордж Буш-младши, както и Дан Куейл, вицепрезидент по времето на Джордж Буш-старши. Пол Аткинс също не е непозната фигура във финансовия свят. Бившият шеф на американската Комисия по ценните книжа и фондовите борси /SEC/ е сред най-отявлените критици на финансовите реформи, гласувани от администрацията на Барак Обама. Доналд Тръмп също заяви по време на предизборната си кампания, че смята бързо да отмени пакета от закони, приети от Обама, и на тяхно място да възобнови действието на един по-стар пакет от законодателни мерки, предвиждащи разделянето на финансовия бранш на търговски банки, инвестиционни банки и застрахователни компании. Това би отнело възможността на търговските банки да водят търговия с деривати и други рискови ценни книжа. Въпросното разделение беше премахнато през 1999 г. от президента Бил Клинтън. Много финансови експерти са на мнение, че именно това е създало предпоставките за настъпилата през 2007 г. международна финансова криза.

Тръмп ще е третият американски президент, който няма да взима заплата

След победата на Доналд Тръмп все по-често се спряга името на бившия мениджър от „Голдман Сакс" Стивън Мнухин като евентуален бъдещ финансов министър. Едва през май Доналд Тръмп го привлече в екипа си като финансов съветник. За поста се спряга и името на шефа на банката JPМorgan Джейми Даймън. По данни на агенция Ройтерс, високопоставен сътрудник на Доналд Тръмп вече е сондирал мнението на Даймън относно този въпрос.

Съвети от ликвидаторите на стоманената индустрия

Автори на икономическата програма на Доналд Тръмп са милиардерът Уилбър Рос и професорът по икономика в Калифорнийския университет в Ървайн Питър Наваро. Докато Наваро минава за критик на американската търговска политика, инвеститорът Рос се прочу като ликвидатор на американската стоманодобивна индустрия отреди около десет години. Разбиването на двата големи стоманодобивни концерна /Bethlehem Steel и International Steel Group/, станало с решителното участие на Рос, доведе до закриването на десетки хиляди работни места в Охайо и Пенсилвания.

Точно в тези американски щати Доналд Тръмп спечели победа, представяйки се като защитник на "малкия" човек.

И още нещо: сред икономическите съветници на Доналд Тръмп е финансовият играч Джон Поулсън, който натрупа огромно богатство тъкмо по времето на американската криза с недвижимите имоти - тази същата криза, която изпрати в неплатежоспособност десетки хиляди американци и разтресе целия финансов свят.