Бюджетът за догодина остава за обсъждане в парламента, отсече пред NOVA финансовият министър Владислав Горанов. Вчера премиерът Бойко Борисов депозира оставката на кабинета си в Народното събрание заради загубата на кандидата за президент Цецка Цачева от избрания за държавен глава Румен Радев.

Бойко Борисов подаде оставка

Правителството няма да оттегли законопроекта за бюджет 2017

От финансовото министерство бяха категорични обаче, че бюджет 2017 няма да бъде оттеглен. Горанов предупреди, че са възможни популистки упражнения с най-важния финансов закон. Днес бюджетът влиза за обсъждане ударно в 17 парламентарни комисии.

17 парламентарни комисии разглеждат бюджет 2017

"Бюджетът е на хората, само че едно правителство има право да каже за какво. Сега въпросът е дали едно правителство в оставка има право да каже как и за какво", заяви Горанов.

По-богати или по-бедни ще сме през 2017-а?

Същевременно той като изрази опасения, че между първо и второ гласуване на бюджета различни партии могат да отправят популистки искания: "Могат да бъдат наложени такива неща, които да поставят в риск публичните финанси за години напред. Например - исканото от Патриотите увеличение на пенсиите, което ще струва 1,5 млрд. лева, и предложението на БСП за отпадане на плоския данък", коментира той.

Бюджет 2017 подпомага всички, смята Борисов

"Не ми се иска да си мисля, че ГЕРБ би залитнал към популизъм. Има такива настроения. Те не са здравословни", допълни Горанов.

Правителството прие държавен бюджет с рекордни разходи за догодина

Изборната загуба на Цецка Цачева той коментира с думите: „Очевидно много сме сбъркали пред българския избирател. Нямам смислено обяснение. Няма на кого да се сърдим, освен на себе си. Имахме грешки в кампанията".

Източник: nova.bg