Земетресения с магнитуд 5,1 и 5,8 бяха регистрирани край бреговете на Южния остров на Нова Зеландия, съобщи Геофизичният институт на САЩ, цитиран от ТАСС.

Епицентърът на единия трус е бил на около 52 км югоизточно от град Бленим на дълбочина от 8,8 км, а на втория - на около 15 км североизточно от град Кайкора на дълбочина от 14,8 км. За момента няма данни за жертви и разрушения.

Мощно земетресение разтърси вчера Южния остров в Нова Зеландия, отне живота на двама души, предизвика свлачища и цунами, нанесе щети на сгради и инфраструктура. Стихията обаче като цяло пощади страната от разрушенията, които понесе преди пет години, когато смъртоносно земетресение разтърси същия регион, съобщи Асошиейтед прес.

Мощно земетресение разтърси Нова Зеландия, последва слабо цунами

Трусът с магнитуд 7,8 удари Южния остров малко след полунощ в район, където има предимно малки населени места. Близо до епицентъра се образуваха змиевидни пукнатини по пътищата и свлачища.Силни вторични трусове, един от които и 6,2 по Рихтер, създадоха допълнителен шок за изтощените местни жители, много от които прекараха безсънна нощ навън, търсейки прикритие на по-високи места, за да избегнат вълни цунами.

Земетресението нанесе щети в столицата Уелингтън, която се намира на над 200 км на север. То бе усетено силно в град Крайстчърч, който бе опустошен от земетресението през 2011 г., което погуби 185 души.

Полицията съобщи, че един човек е загинал в малкия крайбрежен град Кайкора, а друг - в намиращ се наблизо ски курорт. Още няколко души са получили леки наранявания в Кайкора.

Две нови силни земетресения разлюляха Южния остров на Нова Зеландия
netinfo
Премиерът Джон Кий прелетя с хеликоптер над града. Той каза, че крайбрежието е било залято от двуметрови вълни, но по-късно предупреждението за опасност от цунами е останало в сила само за някои крайбрежни райони. Кий допълни, че няма причина да се смята, че броят на жертвите може да се увеличи.

Има обаче значителни материални щети. По думите на Кий положението в района на Кайкора се е оказало по-лошо, отколкото е предполагал.

"Там цари пълно опустошение. Мисля, че ще са нужни месеци работа, докато всичко бъде възстановено", заяви премиерът, след като огледа с вертолет района на източното крайбрежие на Южния остров недалеч от епицентъра.

Две нови силни земетресения разлюляха Южния остров на Нова Зеландия
netinfo
"Мисля, че ако имаше тежко ранени или още мъртви, щяхме да сме разбрали вече. Изглежда, че инфраструктурата е по-големият проблем, въпреки че не искам да омаловажавам страданията и страха, които толкова много хора изпитаха", каза за радио "Ню Зилънд" министърът по въпросите на гражданската защита Джери Браунли, цитиран от Франс прес.

Според властите и икономисти земетресението е причинило щети за милиарди долари, но благодарение на доброто състояние на държавните финанси правителството няма да има проблеми да покрие разходите по възстановяването, отбелязва Ройтерс.

Земетресението с магнитуд 7,8 разруши пътища и железопътни линии и нанесе поражения на стотици сгради. То беше последвано от силни вторични трусове. Въпреки големите щети разходите сега ще бъдат много по-малки, отколкото след земетресението през 2011 г. в град Крайстчърч, което отне живота на 185 души и за преодоляването на последиците от което бяха необходими 28 милиарда долара.

Източник: БТА, снимки: БГНЕС