Земетресение с магнитуд 7,8 разтърси Нова Зеландия, предадоха световните агенции, като се позоваха на Геофизическия институт на САЩ. Първоначално беше съобщено, че силата на труса е 7,4 по Рихтер.

Двама души са загинали, обяви премиерът Джон Кий, цитиран от Ройтерс. "За момента нямаме индикации, че този брой ще нарасне, но не можем да го изключим", заяви Кий пред репортери в Уелингтън.

Той добави, че военен хеликоптер е бил изпратен в курортния град Кайкора на Южния остров, близо до епицентъра на труса с магнитуд 7,8.

По-рано днес министърът на отбраната Джери Браунли заяви, че са постъпили съобщения за пострадали в района на Кайкора.

Вижте какви са различията между плитките и дълбоките земетресения

Епицентърът на труса е бил на 53 км североизточно от град Амбърли и на около 90 км на север-североизток от град Крайстчърч на дълбочина 23 км. Засега няма данни за жертви или щети. Трусът е бил регистриран в 11,02 ч. по Гринуич /точно след полунощ местно време/.

Слабо цунами е ударило Нова Зеландия, очакват се още

Първата вълна цунами достигна Южния остров на Нова Зеландия, съобщи местната Служба за гражданска отбрана на страницата си в Туитър, предаде ТАСС.

"Първата вълна достигна североизточното крайбрежие на Южния остров", се казва в съобщението. Южният остров с площ от близо 151 хиляди кв.км. е най-големия в Нова Зеландия, с население от близо 1,1 милион души.

Сайтът weatherwatch.co.nz съобщи, че в района на Кайкора вълната била висока 2,5 метра, предаде ДПА.

Гражданската защита по-рано предупреди, че първата вълна може да не е най-високата и добави, че тя може да бъде последвана от други, предаде Франс прес.

Властите призоваха жителите на източното крайбрежие да се преместят на по-високи места.

По-рано днес службата за Гражданска защита на Нова Зеландия предупреди в страницата си в Туитър, че има опасност от цунами, която важи за източното крайбрежие на Нова Зеландия, включително за Крайстчърч, Уелингтън и алхипелага Чатъм.

Постъпват сведения за пострадали сгради в селището Шевиот близо до епицентъра на труса. В множество райони са прекъснати електроподаването и телефонните връзки. Съобщава се също за рухнали мостове и пукнатини по шосета.Крайстчърч е най-големият град на новозеландския Южен остров. През февруари 2011 г. там имаше земетресение с магнитуд 6,3, което отне живота на 185 души и причини големи разрушения, припомнят Ройтерс и БТА.

Мощно земетресение разтърси Нова Зеландия последва слабо цунами
netinfo