Десетки аварии по електроразпределителната мрежа в Североизточна България
Десетки аварии по електроразпределителната мрежа в Североизточна България / снимка: БГНЕС

Рекордно силните ветрове, достигащи на места до 100 км/ч, предизвикаха десетки аварии по електроразпределителната мрежа в Североизточна България днес. От ранните часове на деня екипите на "Енерго-Про" локализират и отстраняват повреди по въздушни линии средно и ниско напрежение, съобщават от компанията.

Ураганен вятър в голяма част от страната

Ситуацията в Североизточна България се променя динамично. В късните следобедни часове от "Енерго Про" съобщиха, че в над 140 населени места в Североизточна България електрозахранването вече е възстановено.

Екипи на дружеството са отстранили десетки повреди по електроразпределителната мрежа. Към 18.00 ч. без ток са 59 населени места. Най-тежка продължава да бъде обстановката в област Силистра, където без електричество са 52 населени места.

В останалите области ситуацията се нормализира. Без ток са 4 села в област Добрич и по 1 населено място в района на Русе, Разград и Търговище.

Успоредно с отстраняването на авариите по електропроводите се работи и по сигнали за локални повреди по мрежата ниско напрежение.

Екипите на "Енерго Про" ще продължат да работят до пълното възстановяване на електрозахранването във всички населени места. Mобилизиран е допълнителен ресурс от квалифициран персонал и специализирана техника в най-засегнатите районите.