Ураганен вятър в голяма част от страната
Ураганен вятър в голяма част от страната / Thinkstock/Getty Images

Силен вятър духа в голяма част от страната. В 7 области е обявен оранжев код, в 18 - жълт, а само в три е по-тихо. Без обявен код са Кюстендилска, Смолянска и Благоевградска области. Там времето е по-тихо.

От 80 до 100 км/час достигна скоростта на вятъра в Русе, съобщиха от хидрометеорологичната станция в крайдунавския град. Заради пулсиращия ураганен вятър е oтправено щормово предупреждение до всички капитани и собственици на плавателни съдове по река Дунав.

Десетки аварии по електроразпределителната мрежа в Североизточна България

Ураганният вятър предизвика смущения в ел. захранването в няколко населени места в Русенско, каза за БТА заместник областният управител на Русе Валентин Колев.
За кратко не е имало ток тази сутрин в отделни населени места в общините Иваново и Ветово. Към момента ел. захранването е възстановено.

Директорът на общинската дирекция "Обществен ред и сигурност" Спасимир Димитров обясни, че смущения в ел. захранването има и в населени места в община Русе, като екипи на електроразпределителното дружество работят по отстраняване на проблема. Има и скъсан ел. проводник от улична мрежа в кв. "Средна кула".

Заради ураганния вятър са получени сигнали за счупени клони и скъсани билбородове.
От противопожарната служба съобщиха, че техни екипи са реагирали на сигнал за откачена ламарина от покрива на блок "Добруджа", а през нощта и тази сутрин са отстранявали паднали клони по главния път Русе-Бяла, които са затруднявали движението.

От хидрометеорологичната станция информираха, че скоростта на вятъра в Русе вече достига до 120 км/час.

Временно е преустановено преминаването през ГКПП-Кардам заради повреди и щети, възникнали вследствие на бурен вятър, съобщиха от пресцентъра на МВР. Пътуващите могат да преминават през ГКПП-Дуранкулак.

Поради високо вълнение временно е прекратена плавателната дейност на фериботите при граничните пунктове Свищов, Оряхово и Никопол. Движението се насочва през граничните пунктове "Дунав мост" - Видин и Русе.

Пристанище "Варна" е затворено заради силен вятър, съобщиха от Ръководството на корабния трафик.

Затворени за маневриране са и всички плавателни канали. Силата на вятъра е над 8 метра в секунда, а поривите му надхвърлят 13 метра в секунда.