Лидер на демократите с нападки към Тръмп, нарече го сексуален хищник
Лидер на демократите с нападки към Тръмп, нарече го сексуален хищник / Guliver/Getty Images

Лидерът на представителите на Демократическата партия в Сената на САЩ Хари Рийд нарече новоизбрания президент Доналд Тръмп "сексуален хищник, който получи по-малко гласове и чиято кампания се основаваше на омразата и предразсъдъците", предаде Асошиейтед прес.

Хилари Клинтън призна загубата в изключително емоционална реч

Сенаторът от Невада заяви в изявление, че "ако Тръмп иска да спре вълната от омраза, която отприщи, има много работа и трябва да започне незабавно". Според Рийд белите националисти в САЩ, руският президент Владимир Путин и екстремистката групировка "Ислямска държава" празнуват победата на Тръмп, "а невинните, спазващи закона американци са разкъсвани от страх". "Все едно не сме в Америка", добави Рийд.
Изявлението на лидера на демократите в Сената на САЩ не съдържа никакво помирително послание или поздравление за победата, отбелязва АП.

Иван Гарелов: В Тръмп американците виждат връщане към своите ценности

76-годишният Рийд ще се пенсионира в края на тази година след 5 мандата, така че за разлика от други сенатори, на които може да им се наложи да работят с новоизбрания президент, той няма за цел да се помири с Доналд Тръмп.

Сенаторът от Ню Йорк Чък Шумър, който ще замени Рийд като лидер на сенаторите от Демократическата партия, засега не е правил по-пространни изявления за победата на Тръмп, но го е поздравил за изборния успех по телефона и с кратко съобщение.

Обама призова американците към единство

Лидерката на демократите в Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси също поздрави новоизбрания президент и изрази надежда за съвместна работа по закони за инфраструктурата и работните места.