Кандидат-президентът, подкрепен от БСП - ген. Румен Радев, води срещу опонента си от ГЕРБ Цецка Цачева с повече от 10% няколко дни преди балотажа за избор на нов държавен глава. Това сочат данни от проучване на NOVA ALPHA INDEX - съвместен проект на NOVA и социологическата агенция "Алфа Рисърч", с което ще се мерят нагласите на населението по важни обществени теми. Допитването е проведено по поръчка на NOVA в сряда и четвъртък. В него са участвали 1100 гласоподаватели, анкетирани по домовете им.

Емоции и сблъсък на мнения в последния предизборен дебат между ген. Радев и Цецка Цачева

Готовност да подкрепят Радев в неделя изразяват 49,6 на сто от респондентите. За Цачева възнамеряват да гласуват 39,1%.

Общо 11,3% ще изберат квадратчето „Не подкрепям никого" в бюлетината, като е възможно част от тях все пак да дадат гласа си за някои от двамата кандидати на балотажа.

25% от хората казват, че ще вземат решение за вота си в оставащите дни до балотажа.

Очаква се избирателната активност на втория тур да е с 5-6% по-ниска в сравнение с тази на първия, каза социологът Боряна Димитрова.

Галъп: Колко са обаятелни Радев и Цачева според хората?

Около 90% от гласувалите за Пламен Орешарски на първия тур, сега ще пуснат бюлетина за ген. Радев. Така ще постъпят и 80 на сто от симпатизантите на Ивайло Калфин и по 40% от тези на Красимир Каракачанов и Веселин Марешки.

В актива на Цачева ще влязат 56% от гласовете за ТрайчоТрайков и по 25 на сто от Каракачанов и Марешки.

Източник: nova.bg