Емоции и сблъсък на мнения в последния предизборен дебат между ген. Радев и Цецка Цачева
Емоции и сблъсък на мнения в последния предизборен дебат между ген. Радев и Цецка Цачева / снимка: БНТ

Победителите в първия тур на изборите Цецка Цачева и генерал Румен Радев се бориха за доверието на избирателите в техния последен предизборен дуел по БНТ. Те представиха вижданията си за външната политика на страната, отбраната и сигурността, енергетиката, съдебната реформа и по въпроси, свързани с правомощията на президента.

Външна политика

По темата външна политика двамата коментираха избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ.

Цачева заяви, че това е изборът на Америка и с този избор следва да се съобразим. Ако тя бъде избрана за президент, посочи, че ще работи с президента Тръмп, но тепърва предстои да се види дали това е за добро или не, като се обоснова, че Тръмп е ново лице за политиката.

Ген. Радев пък отчете, че политиката на Тръмп ще повлияе на отношенията с Китай, Русия и НАТО. "Ние имаме традиционно добри стратегически отношения с САЩ и смятам, че смяната на едната личност няма да повлияе неблагоприятно на нашите отношения", заяви Радев. Той подчерта, че сътрудничеството на България със САЩ в сферата на отбраната трябва да продължи.

Галъп: Колко са обаятелни Радев и Цачева според хората?

По отношение на Русия, Цецка Цачева подчерта, че би казала на Путин, че "България води прагматична и отстояваща националния си интерес политика". Тя заяви, че би го поканила, за да види нашите курорти и културното наследство, което е свързано с тесните връзки на народа ни. Цачева обеща да го заведе на "Панорамата" в Плевен.

Румен Радев постави отношенията ни с Русия на ясна прагматична основа - "условия, при които да си върнем пазарите", заяви той, което ще е пречупено през санкциите към Русия.

След нападки на Цачева към Радев, че е обявяван за проруски политик в руските медии, ген. Радев поиска да разбере какви са зависимостите на Цачева от Турция. Той поясни, че основната причина да пита е превесът на гласове в полза на Цачева именно в Турция. Тя от своя странса отговори категорично, че няма никакви зависимости.

"Аз съм като една българска майка, която не е обвързана с никакви олигархични кръгове, не участвам и не знам да съм разследвана в корупционни сделки, за връзки с други държави и посолства", каза тя.

"Вярно е, че определени политически сили заявиха подкрепа за мен без да им е търсена", поясни Цачева. Тя обясни, че в смесените райони на България "гласуването не може да отдели кои са турци и кои не и че ГЕРБ не дели избирателите си".

АНКЕТА: Кого ще подкрепите на балотажа?

По темата дали Турция е готова да стане част от ЕС, Радев бе категоричен, че не е готова, понеже има проблем в частта с условията, свързани с човешките права. Тя не е изпълнила тези 5 точки от всички 72 условия за споразумението за реадмисията с ЕС за безвизови пътувания.

Цецка Цачева от своя страна коментира, че Турция все повече се отдалечава от заявения си европейски приоритет. ЕС има много ясна политика, според нея, в която има конкретни критерии към всяка държава. Само при изпълнение на всички критерии може да отпаднат визите за Турция, отбеляза тя.

Политиката с бежанците

Относно политиката на България за бежанците Цецка Цачева заяви, че е немислимо проблемът с бежанците и справянето с него да е само и единствено възможно за България, без да ползваме европейската солидарност. "Правителството полага максимални усилия, което е по възможностите ни", допълни тя.

Радев я репликира с това, че усилията са големи едва през последните няколко месеца.

"През останалото време България не е успяла да завърши нашите съоръжения и оградата е поскъпнала 4 пъти, при по-лесен терен с по-ниско качество и защитност", каза той и допълни, че трябва да имаме ясна политика за бежанците - преграждане на границата, усилване на гранична полиция, пресичане на каналджийството. По думите му трябва да има готовност на българската армия за вземане на границата в случай на ескалация на тази криза. Радев посочи още, че трябва да подготвим армията - да има логистична подготовка при кризисни ситуации.

Съдебна реформа

По повод съдебната реформа Цецка Цачева коментира, че подкрепя конституционна реформа, независимо от гласуването на ГЕРБ и БСП, а ген. Радев я обвини, че няма никаква промяна в съдебната система. Цачева го репликира, като отбеляза, че антикорупционният закон е готов и е несериозно да се говори, че няма никаква промяна, когато има процеси, които се случват и в момента. Радев от своя страна отбеляза, че ще посети Румъния, за да се запознае със съдебната реформа там, ако стане президент и ще почерпи опит от техния антикорупционен закон.

Как се сплотява нацията?

И последно - на въпрос как президентът може да сплоти нацията, ген. Радев заяви, че според него държавният глава трябва да търси консенсус и да изслушва. "Но за да имаме обединение, трябва да имаме цел. "Българската национална цел - това е в нашата държава всеки български граждани да може да разгърне своя талант, да има правото на труд, на един спокоен сигурен живот, на стандарт и качество на живот, в една среда с ясно българско развитие", каза Радев.

За кого гласуваха българите в различните райони на страната

Цецка Цачева от своя страна заяви, че по отношение на това, че нацията е разделена е неприемливо от избори на избори да се започва отначало, да не се зачита това, което е постигнато при предходно управление. "Трябва да преодолеем този дефект на доверието и това се постига с изготвянето на национална доктрина", каза Цачева. По думите й президентът трябва да започне дебат с гражданите, организациите, с политическите партии за изготвянето на такава доктрина. "Аз искам да видя образована, богата, просперираща българска нация, която да живее с уважение в различните вероизповедания, без значение къде живеят, да забравим този език на омразата, защото всички ние сме част от единната българска нация и такава трябва да останем, и да я завещаем на нашите деца", каза Цачева.