Миграционният натиск намалява, твърди Румяна Бъчварова
Миграционният натиск намалява, твърди Румяна Бъчварова / БГНЕС

Съществува трайна тенденция към спад на миграционния натиск. Това съобщи вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова на граничния пункт с Турция Капитан Андреево.

Спад на нелегално влизащите в страната отчита Румяна Бъчварова (СНИМКИ)

Бъчварова и нейният колега Роберт Калиняк - вицепремиер и министър на вътрешните работи на Словакия, бяха на ГКПП Капитан Андреево за ротацията на словашкият контингент от 25 души в състава на новата Главна европейска агенция за гранична и брегова охрана. Бъчварова запозна госта с охраната на границата с Турция, условията на работа и техническото обезпечаване.

Основните усилия в момента са насочени към непропускането на нелегалните емигранти през границата със Сърбия. Лъжа е, че в момента те се насочват към едни или други населени места, посочи Бъчварова. При необходимост търсещите убежище ще се настаняват във временни центрове.

Мигрантският натиск върху България достигна критична точка

и още: Поне 10 000 мигранти ще зимуват в България

Бъчварова информира още, че в момента се подготвят процедурите за усвояването на отпуснатите от Европа пари за охраната на границите ни, допълва БТА.

В министерството е създадено специално звено, което ще се занимава с обществените поръчки при разпределението на средствата.