Тръмп води пред Клинтън в президентската надпревара
Тръмп води пред Клинтън в президентската надпревара / Guliver/Getty Images

Кандидатът на Републиканската партия за президент на САЩ Доналд Тръмп води с 266 електорални гласа пред опонентката си от Демократическата партия Хилари Клинтън, която събира до момента 218 гласа, съобщи Франс прес.

Доналд Тръмп постигна жизненоважни победи на президентските избори над Хилари Клинтън в Пенсилвания, Флорида, Охайо и Северна Каролина, демонстрирайки впечатляваща сила в едни от най-оспорваните колебаещи се щати в САЩ, предаде Асошиейтед прес.

Клинтън спечели в Калифорния, Вирджиния и Колорадо. Нейният предизборен щаб очакваше лесни победи там, но те все пак се оказаха от голямо значение в момент, когато опонентът й от Републиканската партия пожъна успехи в други щати.

В САЩ искат лидер, който да сложи край на предимствата на богатите

Необходимите гласове за влизане в Белия дом са 270 в избирателната колегия.

Възбудени привърженици на Доналд Тръмп се превърнаха в червено море от шапки с надпис „Да върнем величието на Америка" докато скандираха „САЩ" и празнуваха късно вечерта в края на изборния ден на фона на задаващата се победа на републиканския кандидат за президент на САЩ.

„Толкова сме развълнувани!", сподели Ализа Романоф - майка на две деца от Лонг Айлънд, която познава Тръмп от години.

Празненството на победата на Доналд Тръмп в хотел в Манхатън започна бавно - отначало с тих оптимизъм, но със спечелването на всеки следващ щат настроението ставаше все по-приповдигнато и шумно.

Множеството набъбваше, а атмосферата се подкрепяше с алкохол и нови резултати от вота. Мнозина признаха, че числата са много по-добри отколкото са очаквали, защото Клинтън е била обявявана за силен фаворит.

„Невероятно е. Не си давах сметка, че Тръмп ще съумее да дръпне толкова напред", каза Глен Рюти от град Ню Йорк.

На огромни екрани Фокс нюз обявяваше поредния спечелен щат, а симпатизантите на Тръмп ръкопляскаха, вдигаха плакати и изразяваха въодушевлението си.

Имаше спонтанни възгласи „Да пресушим блатото!" - бойният вик на Тръмп за пренареждане на властовите елити във Вашингтон.

Всички бяха единодушни - страната е гласувала за промяна и промяната настъпва.

Източник: БТА, БГНЕС