В Смолян плашат, че спират санирането, ако на балотажа не се направи „правилният избор“
В Смолян плашат, че спират санирането, ако на балотажа не се направи „правилният избор“ / снимка: Адриан Кулев

От вчера по входовете на няколко блока в Смолян се разпространяват странни „Покани“, към жителите на отделните входове, като чрез тях се отправят заплахи, че ще спре санирането на жилищата им, ако в неделя не неправят „правилния избор“ на балотажа. Подобни „покани“ има разлепени жилищните блокове „Орфей” 1, 2 и 3 в областния град, като снимки от тях бяха разпространени в социалните мрежи. Във въпросните листовки се канят хората да гласуват с определен номер в бюлетината – 17 в неделя, тъй като ако не го направят имало опасност правителството да подаде оставка, което означавало край на санирането. „Поканите“ са пописани от „организатори на санирането“.

От БСП побързаха да обвинят ГЕРБ за тези „Покани“, като в нарочно прессъобщение обясняват, че местната структура на партията на Бойко Борисов се опитва да сплаши гражданите с абсурдни заплахи за спиране на санирането, ако не гласуват на балотажа за кандидат-президентската двойка на управляващите.

„В своята немощ от поражението на първия тур, в ход се пускат невероятни опити за манипулиране на гражданските изборни права“, се казва в съобщението на БСП – Смолян. „Освен липсата на най-елементарен разум, разлепената листовка представлява и нарушение на Изборния кодекс, поради което адвокат Милко Гавазов, пълномощник на Инициативния комитет за издигане на ген. Румен Радев и Илияна Йотова за президент и вицепрезидент на Република България, депозира жалба в Районната избирателна комисия в Смолян с искане да се разпореди премахването на „агитационните материали” и да се наложат санкции на виновните лица съгласно закона“, коментират още от БСП.

Заместник-кметът на Община Смолян Марин Захариев, който е и член на ГЕРБ е категоричен, че става въпрос за провокация. „Ако не беше смешно, щеше да е жалко. Явна провокация в партизански стил“, коментира Захариев под една от снимките на въпросната „Покана“, които се разпространяват в социалните мрежи. „Моля ако видите кой лепи подобни нелепици сигнализирайте в щаба на ПП ГЕРБ“, призовава Захариев„. Като всяка уважаваща себе си партия ни е обидно, че някой може да подходи по такъв арогантен начин с хората. Гласувайте по съвест и убеждение!“, се казва още в коментара на заместник кмета на Община Смолян.

Според сигнали постъпили в Дарик, подобни "Покани" има разлепени и по входовете на блокове и в кв. "Невястата".

В Смолян плашат че спират санирането ако на балотажа не се направи правилният избор
netinfo