Дончев за заканата на Борисов за оставка: Премиерът си спазва обещанията
Дончев за заканата на Борисов за оставка: Премиерът си спазва обещанията / снимка: БГНЕС, архив

„Премиерът си спазва обещанията, ако се наложи, ще подаде оставка". Това каза вицепремиерът Томислав Дончев пред bTV.

„Това е изричен прерогатив на министър-председателя. Като човек, който си спазва обещанията, щом е казал така, ако се наложи да се постъпи по този начин, ще направим точно това", уточни Дончев във връзка със заканата на премиера Бойко Борисов от 3 октомври да подаде оставка, ако Цецка Цачева не е първа на първи тур.

Горанов: Няма единна позиция в ГЕРБ за подаване на оставка

Не съм вицепремиер в оставка, но човек на такава позиция никога не трябва да си вади с оставка от джоба, каза още Дончев.

Той отказа да коментира дали има отлив на гласове от ГЕРБ, докато не са излезли официалните резултати от изборите.

Факт е, че с много висока степен на вероятност знаем кои са участниците на балотаж, какво е точното отношение на силите е рано да се коментира, добави Дончев.

БИТКАТА ЗА "ДОНДУКОВ 2": ЦЕЦКА ЦАЧЕВА И РУМЕН РАДЕВ ОТИВАТ НА БАЛОТАЖ

Помолен да коментира прогнозните резултати до момента, които дават половин процент преднина на кандидата, подкрепен от БСП - ген. Румен Радев, вицепремиерът каза, че това е: „резултат от самата технология на гласуването, предвид факта, че имаше задължително гласуване. Това закара пред урните хора, които досега не се гласували. Това е проява на начина, по който те мислят или оценяват политическия процес. Това е и вид резултат и за кампанията такава, каквато беше - бяхме свидетели, че вместо да имаме сблъсък между различните кандидатите, всички се занимаваха с нас".

Запитан дали доверието към Цачева мери доверието на ГЕРБ в момента, Дончев каза: „В тези избори не участва нито един представител на кабинета и те не могат да бъдат оценка за него. Въпреки това, моралната позиция е тази, която зае премиерът - ние в крайна сметка ще работим по най-суровия сценарий и ще счетем това за вид доверие към кабинета. Без значение всички прагматични щети, които биха могли да произлязат от един такъв подобен развой на събитията".

Още коментари след първите резултати от вота:

Павлова: Няма причина за оставка, вярваме, че ще сме първи

Борисов събра част от министрите в централата на ГЕРБ

Марешки: Няма да подкрепя никого на балотаж

Калфин: Ако АБВ и БСП бяха в коалиция, резултатът щеше бъде по-впечатляващ