Прокуратурата образува 8 досъдебни производства за изборни нарушения
Прокуратурата образува 8 досъдебни производства за изборни нарушения / БГНЕС

Прокуратурата е образувала осем досъдебни производства, свързани с изборите за президент и вицепрезидент на и Националния референдум, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Против политическите права на гражданите са образувани четири досъдебни производства и четири за документи с невярно съдържание. След сигнали за престъпления против политическите права са образувани 55 предварителни проверки, от които 34 са приключили с постановления за отказ да се образува досъдебно производство. По останалите 21 преписки предварителните проверки продължават.

Иначе към момента изборният ден протича нормално, заяви говорителят на ЦИК Александър Андреев. До този момент постъпилите сигнали в Централната избирателна комисия са 48, допълни другият говорител Камелия Нейкова.

По-сериозните сигнали са свързани с началото на изборния ден и с организацията на дейността на избирателните комисии. Има и такива, свързани с даването на бюлетините за избори за президент и национален референдум.

Изборният ден в страната започна нормално

Камелия Нейкова още веднъж припомни, че избирателите, когато влязат в кабината, гласуват и за изборите, и за референдума на едно място. Те не трябва да бъдат разделяни в две отделни кабини.

Имало е такива случаи, но те са установени, дадени са указания и проблемът на този етап е решен.

Освен това Секционните избирателни комисии трябва да предоставят бюлетините за гласуване, както за изборите, така и за референдума. Бюлетина за избори или референдума не се предоставя, само ако самият избирател изрично откаже да гласува в един от двата избора, посочиха от ЦИК.

"Трябва да се обърне внимание, че когато избиратели гласуват с придружител, това са хора с проблеми с придвижването или нарушено зрение, секционни комисии изискват експертно решение на ТЕЛК, за да се установи заболяването на избирателя. Това е недопустимо. Няма такова изискване в Изборния кодекс. Те не бива да изискват подобно нещо", каза още тя.

За първи път задължителен вот! Как да гласуваме? (ВИДЕО)

Към момента гласуването и на територията на район "Младост", където се гласува и за кмет, протича нормално и спокойно, посочиха още от ЦИК.

В Турция и по-конкретно в Бурса е имало сигнал за нарушение, при което избирателите са разговаряли на турски език в изборните секции. Вече е сезирана прокуратурата.

Разпространява се грешна информация, че избирателите ще бъдат санкционирани, ако днес не дадат вота си за президент и вицепрезидент. Става дума за парични санкции. От ЦИК подчертаха категорично, че това не е така. Единственото последствие е, че ако този път не гласувате за президент, пропуснете и следващия вот - отново за президент, то на третите такива избори ще бъдете заличени от избирателните списъци. Но все пак при подадено заявление, отново ще бъдете включени в тези списъци.