6 834 278 души с право на глас кой да е следващият президент на България
6 834 278 души с право на глас кой да е следващият президент на България / DarikNews.bg, архив
6 834 278 души с право на глас кой да е следващият президент на България
90983
6 834 278 души с право на глас кой да е следващият президент на България
  • 6 834 278 души с право на глас кой да е следващият президент на България

Днес българските граждани ще могат да гласуват за президент и вицепрезидент на страната, както и да отговорят на трите въпроса от националния референдум. Според официалните списъци 6 834 278 души ще имат право да отидат до урните и да упражнят правото си на глас.

В столичния район "Младост", както и в селата Грохотно и Друмево хората ще гласуват и за кмет. За четвърти път у нас ще се гласува и чрез машини, които са разположени в общо 500 секции в цялата страна.

Гласуваме за президент и вицепрезидент

12 418 са секциите в страната, а извън нея те са 325 в общо 71 държави. Всеки гласоподавател може да провери секцията, в която може да упражни правото си на глас в интернет, чрез телефонно обаждане или с SMS на номер 18429.

За четвърти път в страната ще имаме възможност и да гласуваме машинно. Устройствата, тази година, са в 500 секции. Вотът с електронно устройство ще бъде по избор, но резултатите ще бъдат реално отчетени, заедно с тези от гласуването с хартиена  бюлетина.

Над 160 прокурори ще дежурят в деня на изборите в цялата страна, съобщиха от прокуратурата. Те ще следят за законността на изборите и за недопускане на нарушавaне на избирателните права на гражданите.

Общо 2069 души от 8 неправителствени организации са регистрирани като наблюдатели на изборния процес. Международните наблюдатели са 45 души от 6 организации. Всички те ще следят за спазване на правилата в изборния процес. А какво трябва да знае всеки избирател преди да се запъти към урните? Гласуването трябва да започне точно в 7.00 ч. и да приключи в 20.00 ч., освен ако тогава все още пред изборните помещения не чакат хора.

В противен случай изборният ден се удължава с още един час, но трябва да приключи не по-късно от 21.00 ч. Членовете на секционната избирателна комисия предлагат на избирателя и двете бюлетини- и за президент и вицепрезидент и за референдум. Върху всяка бюлетина за президент има място за два печата, както и осемцифрен номер, който членът на комисията трябва да откъсне след гласуването.

Гласуваме само в тъмната стая, без да разкриваме вота си. Използваме само син химикал и със знаците "X" или "V". Ако избирателят е гласувал на референдума, то бюлетината се поставя в плик, който след излизане от тъмната стая се пуска в урна, различна от тази, която събира президентския вот.

За първи път задължителен вот! Как да гласуваме? (ВИДЕО)

Ако човек допусне грешка в някоя от двете бюлетини, има право да получи още по една от за всеки вид избор. Това право се дава веднъж.

Гласуването чрез машина е по избор на избирателя, в отделено с параван място. Времето за него е ограничено до 6 мин. След приключване на изборния ден бюлетините от всички СИК, а след това и от всички РИК ще отпътуват към столицата, за да постъпят в ЦИК. Това ще се случи под непрекъсната полицейска охрана, с която са ангажирани над 20 000 униформени в цялата страна.

МВР въвежда допълнителна организация с цел съдействие на българските граждани да упражнят правото си на глас - работно време днес от 8.30 до 19.00 часа.

На граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен /зелен/ паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност;

По искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват. За да бъде издадено удостоверение, е необходимо всеки лично да подаде искане в СДВР, областните дирекции на полицията или всяко районно управление днес 8.30 ч. до 19.00 ч. Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в изборите за президент и вицепрезидент, за произвеждания национален референдум и частичните избори за кметове, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта.

За упражняване правото на глас за президентските избори и за референдума се издава едно общо удостоверение, а за частичните избори за кметове се издават отделни удостоверения.

В случай на провеждане на втори тур на избори президент и вицепрезидент и на частични избори за кмет ще се издават нови удостоверения от 8 ноември.