Лидери и депутати от прокюрдска партия са арестувани в Турция
Лидери и депутати от прокюрдска партия са арестувани в Турция / БГНЕС, архив

Двамата съпредседатели на Демократичната партия на народите (ДПН) и още девет депутати в турския парламент от прокюрдската партия бяха задържани в петък сутринта, предаде Ройтерс, като се позова на адвокати на ДПН.

Причина за арестите е отказът на 11-те народни представители да дадат показания за престъпления, свързани с "терористична пропаганда".

Единият от съпредседателите на ДПН, Селяхаттин Демирташ, е бил задържан в дома си в Диарбекир, най-големия град в населената преобладаващо с кюрди югоизточна част на Турция, а другият, Фиген Юксекдаг - в своето жилище в столицата Анкара. Арестувани били още девет депутати от прокюрдската партия.

Турция е вече друга. Неевропейска

Турция обвинява ДПН във връзки със забранената Кюрдска работническа партия (ПКК), която е смятана за терористична организация от властите в Анкара, Съединените щати и Европейския съюз, припомня Ройтерс. За арестите съобщи и Анадолската агенция, цитирана от ТАСС.

През декември турската главна прокуратура започна разследване срещу Демирташ по подозрения в "престъпления срещу конституционния строй". Повод за това станаха изказвания на съпредседателя на ДПН за независимост на областите, населени преобладаващо с кюрди.

Обмислят смъртна присъда за участвалите в опита за преврат в Турция

Прокуратурата поиска Демирташ да бъде осъден на пет години затвор за разпространяване на "терористична пропаганда", припомня ТАСС.
ДПН има общо 59 депутати и е трета сила в 550-членния турски парламент.

Нощните арести бяха извършени в обстановка на засилено напрежение в Турция, особено в кюрдските райони, след задържането на двамата кметове на Диарбекир миналата седмица.

Източник: БТА