20 000 полицаи ще са ангажирани с охраната на изборите
90950
20 000 полицаи ще са ангажирани с охраната на изборите
  • 20 000 полицаи ще са ангажирани с охраната на изборите

Над 20 хиляди униформени ще са ангажирани с охрана на изборния ден. Това съобщиха от Главна дирекция „Национална полиция" по повод мерките, които МВР предприема за осигуряване на вота в неделя. Оперативни щабове, които ще координират работата на униформените, са сформирани във всички областни дирекции на полицията в страната.

През целия изборен ден в неделя - от 7.00 часа до 21.00 часа, когато приключва максимално допустимото по закон време за гласуване, полицейските служители в цялата страна ще осигуряват охрана на СИК и РИК.

Говорителят на ЦИК за задължителното гласуване, референдума и "Не подкрепям никого"

След окончателното изготвяне на протоколите във всяка районна избирателна комисия, общо 31 на брой в страната, изборните книжа ще отпътуват към столицата, отново под полицейска охрана, до предаването им в ЦИК.

В София местата, където ще се гласува на изборите, са 291 и в тях са разположени общо 1581 секции.

В зала "Арена Армеец" ще се помещават две от районните избирателни комисии в столицата а третата заедно с Общинската избирателна комисия ще са разположени в зала „Универсиада".

За безпроблемното транспортиране на изборните книжа в района на двете зали се въвеждат временни ограничения за престоя и паркирането на автомобили. Същото важи и за района около НДК, където традиционно ще бъде разположен международният пресцентър за наблюдение на изборите.

"Създадена е организация за реакция при допълнително възникнали проблеми, съответно с дежурни полицейски екипи. Има и организация със подвижни урни за хората, които са в затруднено положение", каза шефът на столичната полиция Младен Маринов.

Рекордните 21 кандидати в битка за „Дондуков" 2 (СНИМКИ)

Създадена е и организация за ускорено издаване на лични документи, обясни началникът на „Български документи за самоличност" към МВР Светлана Ценева. "В момента, в който няма възможност до края на работния ден на 4 ноември да бъде издадена лична карта, в зависимост от услугата, за която човекът е платил, то той би могъл да поиска издаване на удостоверение, което важи за изборния ден и с него той може да упражни правото си на глас", каза тя.

Малко са сигналите за купуване на гласове, постъпили до момента в МВР, обясни шефът на отдел „Икономическа полиция" Мирослав Рашков.

По думите му има 84 сигнали, постъпили от Комисията за защита на личните данни, относно злоупотреби в подписките за подкрепа на кандидати. По тях МВР е образувало две досъдебни производства.

Източник видео: nova.bg