Приключи военната акция по издирването на изчезналия велосипедист под връх Ботев
Приключи военната акция по издирването на изчезналия велосипедист под връх Ботев / DarikNews.bg, архив

Мисията на военнослужещите по издирването на изчезналия 34-годишен мъж в района на връх Ботев приключи.

Това съобщи за Дарик кметът на Калофер Румен Стоянов.

"Кризисният щаб си свърши работата много професионално, искам да им благодаря за усилията", каза още той. Претърсването от страна на военните спира, защото те напълно са обходили планирания терен, а и атмосферните условия ограничават възможностите. "Няма смисъл да се рискуват здравето и живота им", коментира Стоянов.

Продължава издирването на изчезналия в Стара планина турист (ВИДЕО)

Днес хеликоптер също участва в мероприятието. На борда му бяха представител на Планинска спасителна служба и началникът на отбраната ген. Константин Попов. За съжаление, опитите за откриване на дори най-малка следа от Мирослав Късовски се оказаха безуспешни.

Според кмета на Калофер трябва да се изчакат по-благоприятни метеорологични условия за претърсване на още по-недостъпни места по северните склонове на старопланинския първенец.

От утре търсенето ще бъде подновено, но само от спасители и доброволци. Още жители на Карлово и Калофер са изявили желание да помагат в издирването на младия мъж, който е в неизвестност вече шести ден.

На Димитровден Мирослав тръгна от хижа "Тъжа" към връх Ботев с велосипед. Сигналът е подаден на същия ден около 23.45 часа от баща му. Колоездачът е тръгнал с два заредени мобилни телефона, но в района на връх Ботев обхватът се губи, а на много места изчезва напълно. В сряда, след потеглянето от хижата, той е успял да проведе само един разговор с майка си, след което връзката с него се загубва.