Канада отменя визовите ограничения за България от 1 декември догодина
Канада отменя визовите ограничения за България от 1 декември догодина / БГНЕС

Канада възнамерява да отмени всички визови ограничения за българи и румънци от 1 декември 2017 г., обяви министърът на имиграцията Джон Макколъм. И двете страни настояват за премахване на визите, за да одобрят споразумението за свободна търговия между Канада и ЕС, припомня Ройтерс.

ЕС и Канада подписаха CETA

Според изявлението на Макколъм, цитирано и от АФП, това решение показва, че правителството на Канада поставя отношенията си с двете страни на по-широка основа. В периода до премахването на визите Канада смята да приложи частичната отмяна за румънци и българи, имащи право да пътуват, от 1 май 2017 г.

От румънските и българските граждани, които имат временна виза за престой през последните 10 години или в момента имат валидна неимигрантска виза за САЩ, няма да се изисква временна виза за пребиваване и ще могат да пътуват до и от Канада с електронно пътно разрешително вместо с виза.

След отмяната на визите Канада ще си запази правото да ги въведе отново, ако се засили значително тенденцията към нередовна имиграция от двете страни, допълва Макколъм.

Валония: Как една белгийска провинция може да блокира споразумение на ЕС

Министърът на имиграцията на Канада посочва, че през идните месеци канадски служители ще продължат да работят с Европейската комисия и с румънското и българското правителство по въпросите, свързани с миграцията, за да се поставят рамките на успешно преминаване към безвизови пътувания.

Всички ще имаме полза от увеличаването на пътуванията и на търговията между страните от ЕС и Канада, се изтъква в изявлението на Макколъм.

Източник: БТА