Турция има основание да смята, че Фетхуллах Гюлен е замесен в опита за преврат
Турция има основание да смята, че Фетхуллах Гюлен е замесен в опита за преврат / БГНЕС, архив

Високопоставен служител на Държавния департамент на САЩ заяви, че Турция има основания да твърди, че живеещият в Пенсилвания мюсюлмански проповедник Фетхуллах Гюлен е замесен в провалилия се опит за преврат, предаде АП.

Анкара обвинява Гюлен, че е организирал преврата и иска САЩ да го екстрадират. Гюлен отрича да е замесен и осъжда опита за преврат.

Обмислят смъртна присъда за участвалите в опита за преврат в Турция

Служителят от Държавния департамент, пожелал анонимност, е заявил пред журналисти, че има основания за обвиненията на турските власти срещу Гюлен, макар че Турция не е доставила достатъчно доказателства за екстрадирането на проповедника. Според служителя организацията, ръководена от Гюлен, има съмнителна структура и финансиране.

Изявлението на анонимния американски представител бе направено няколко дни след като турският министър на правосъдието Бекир Боздаг се срещна с главния прокурор на САЩ Лорета Линч, за да настоява за екстрадирането. Боздаг сравни Гюлен с Осама бин Ладен и предупреди, че ако САЩ не го предадат на турските власти, ще пострадат сериозно двустранните връзки, припомня АП.

Защо уволняват в Турция: Историята на един университетски преподавател

Служителят заяви, че правителството на САЩ разглежда молбата за екстрадиране, но че представените досега данни се отнасят до престъпления, извършени от Гюлен преди опита за преврат.

Източник: БТА