И военни се включиха в издирването на изчезналия в Стара планина мъж
И военни се включиха в издирването на изчезналия в Стара планина мъж / БГНЕС, архив

Под ръководството на началника на отбраната ген. Константин Попов в Калофер е сформиран щаб за издирването на изчезналия турист в Стара планина, каза кметът на Калофер Румен Стоянов.

Над 200 души издирват Мирослав, премиерът изпраща подкрепление и техника

Близо 300 военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада потеглиха от Калофер за издирването на 34-годишният Мирослав Късовски от София, поясни ген. Попов. Той уточни, че щабът е набелязал два района, в които ще се извърши търсенето. Единият е в местността Паниците над Калофер, а вторият е при с. Александрово, община Павел баня.

По думите на генерала още 100 цивилни имат готовност да се включат.

"Създадохме добра организация и координация с всички структури, които участват в търсенето на изчезналия мъж. Кризисният щаб определи маршрутите за издирване, личния състав и необходимата техника, които започнаха действия в 14.30 ч.", посочи началникът на отбраната.

Все още няма следа от изчезналия край връх Ботев велосипедист

Военните действат съвместно със служители от областните дирекции на МВР в Пловдив и в Стара Загора. В акцията участват и спасители със специално обучени кучета. В 12.20 ч. от 24 авиобаза в Крумово е излетял вертолет "Кугър", който оглежда района и около самия връх Ботев, независимо че по думите на ген. Попов там времето е облачно.

По данни на приятели на Мирослав той е тръгнал в сряда от хижа "Тъжа" с велосипед. Бил е леко облечен - с екип на велосипедист - яке и тънък клин и много малка раница.

В последните няколко дни времето в района е много лошо. Тази сутрин ураганният вятър се е усилил, пада едра суграшица, мъглата е много гъста и се придвижва бързо, за секунди човек може да изгуби ориентация, коментират спасители от Карлово, които също участват в издирването.