В тази класация на Euromonitor са посочени страните, където се пие най-много твърд алкохол с висок градус, като водка, ракия, ром и др.

Данните показват колко алкохол се пада на човек от населението седмично.

Украйна

Ако изпитият за една седмица твърд алкохол в Украйна се раздели на броя на гражданите, то на човек се падат по 172 гр алкохол за 7 дни. Ясно е, че не всеки там пие, но е ясно какво пие - водка.

Как хората преценяват колко са пияни

България

Според статистиката, страната ни заема шесто място в света по количество изпит твърд алкохол за седмица на човек - 180 гр. Домашната ракия побеждава украинския самогон. Махмурлукът е същия.

Всеки българин над 15 г. изпива средно по 10,3 л. твърд алкохол годишно. При мъжете всеки 5-ти консумира системно алкохол, докато при жените това е валидно за всяка 15-та от сто.

Какво е общото между хормона на любовта и алкохола?

Япония

Японците, освен че работят усърдно, се забавляват и пият доста - 193 гр. Тяхната традиционна напитка е саке, която се получава при ферментация на ориз.

Най-голям процент алхоколици живеят в Апълтън

Тайланд

Е, тук вече човек започва да се чуди-тази класация за количество изяден ориз ли е или за изпит алкохол? Според данните азиатците надигат чашата доста - 198 грама. А може би просто не могат да пазят тайна.

Филипините

Филипинците пък изпиват по 237 гр. на човек за седмица. Любимото им питие не е оризова домошарка, а джин. Оказва се, че страната е най-големият производител и консуматор на хвойновата напитка.

Русия

Тук може да сме изненадани само от факта, че Русия не е на първо място в тази класация.

Южна Корея

Южна Корея е алкохолната бомба в класацията. Там на човек се падат по 602 гр. алкохол седмично.

Как ни действа алкохолът?

Корейците имат най-дългия работен ден в света и масово пият, за да облекчат стреса. Любимото им и традиционно питие е соджу. Вкусът ѝ е близък до този на водката.
Голяма част от корейците дори смятат, че алкохолът не е вреден, и че пиещите хора са полезни за обществото, защото носят добро настроение. Прието е да се пие дoри по време на важни бизнес срещи, за да се разчупи леда.