ЕС е готов да подпише споразумението с Канада
ЕС е готов да подпише споразумението с Канада / Thinkstock/Getty Images

След многогодишни преговори 28-те страни членки на ЕС са одобрили повратното споразумение за свободна търговия с Канада, съобщи АФП, позовававайки се на изявление на блока, пише БГНЕС.

„Горд съм да потвърдя, че ЕС е най-сетне готов да подпише всеобхватното икономическо и търговско споразумение с Канада. Това е важно събитие за търговската политика на ЕС и нашия ангажимент към нея", коментира министър-председателят на Словакия Роберт Фицо, чиято страна в момента е ротационен председател на ЕС.

Европейският съюз и Канада ще подпишат търговското споразумение в неделя на среща в Брюксел след драмата, в която регион на Белгия заплаши да провали години преговори, каза председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск, предаде АФП, цитирана от Фокус.

„Мисията изпълнена! Разбрах се с премиера Джъстин Трюдо да проведем срещата ЕС-Канада тази неделя", написа Туск в „Туитър".

Държавите от Европейския съюз са приели единодушно тази вечер поставените от Белгия условия за сключването на търговското споразумение с Канада, съобщи БТА, като се позова на източници от Съвета на министрите.

Белгия постигна споразумение с Валония относно договора между ЕС и Канада

По-рано в петък регионалните белгийски власти също окончателно утвърдиха променените текстове. Тези две процедури отварят изцяло пътя към сключването на споразумението.

Белгия предложи да може да се оттегли едностранно от спогодбата, ако прецени за необходимо. Това настояване е било прието на 28 октомври от останалите държави в ЕС.

След като бъде подписано, споразумението ще влезе в сила предварително. В срок от две години националните парламенти на държавите от ЕС трябва да го ратифицират.

Основателни ли бяха възраженията на Валония относно споразумението с Канада?

С влизането в сила на споразумението ще бъде задействано и решението на канадските власти за отпадането на визите за граждани на България и Румъния. Предвидено е визовият режим да отпадне най-късно до края на следващата година.