Белгия постигна споразумение с Валония относно договора между ЕС и Канада
Белгия постигна споразумение с Валония относно договора между ЕС и Канада / Thinkstock/Getty Images

Белгия е постигнала споразумение с Валония относно Договора за свободна търговия ЕС-Канада /СЕТА/. Това съобщава местната телевизия РТБФ.

„Белгийците са постигнали споразумение. Копието е изпратено в ЕС за ратификация от останалите 27 държави", отбелязва телевизията.

„Беше постигнато съгласие", съобщи министър-председателят на Белгия Шарл Мишел след последния кръг от преговори, като така отново се появява надеждата, че документът може да бъде подписан скоро, предаде Агенция "Фокус".

Основателни ли са възраженията на Валония относно споразумението с Канада?

На 14 октомври парламентът на белгийския регион Валония прие резолюция против СЕТА. Според белгийското законодателство въпросите свързани с външнотърговските отношения се регулират до голяма степен не от федералния, а от регионалните парламенти.

Вътрешнобелгийският проблем се усложни от факта, че северна Фландрия се обяви в подкрепа на документа. За влизането на СЕТА в сила то трябва да бъде подписано от всичките 28 държави-членки на Евросъюза, след което националните парламенти трябва да го ратифицират.

Среднощни разговори между премиерите на Белгия и Канада заради търговското споразумение с ЕС

Търговското споразумение на ЕС с Канада трябва да стане прототип на Договора за свободна търговия между ЕС и САЩ (TTIP), преговорите за който на практика бяха прекратени през септември. Това стана в резултат на протестите на европейските земеделци, които се опасяват, че агропромишленият комплекс на САЩ ще разори европейските фермери в случай, че бъдат отменени търговските ограничения.

Източник: БГНЕС