Ученици протестираха заради ромските стипендии, според тях проектът е дискриминационен
Ученици протестираха заради ромските стипендии, според тях проектът е дискриминационен / DarikNews.bg, архив
Ученици протестираха заради ромските стипендии
90836
Ученици протестираха заради ромските стипендии
Ученици протестираха заради ромските стипендии
  • Ученици протестираха заради ромските стипендии
  • Ученици протестираха заради ромските стипендии

Ученици излязоха на протест пред Министерството на образованието срещу ромските стипендии. Гимназистите, повечето от които от Софийската математическа гимназия, обясниха, че са против средствата да отиват за ментори и учители на ромчетата, а в същото време стипендиите за даровитите деца да са орязани за 4 години и се отпускат едва в гимназията.

Родители и учители излязоха на протест заради стипендиите за ромските ученици

Зам.-министърът на образованието Диян Стаматов обясни след срещата, че стипендии тази година ще получат общо 80 000 ученици - в това число влизат социалните стипендии, тези за успех, както и тези за надарени ученици.

Според гимназистите проектът за ромските стипендии е дискриминационен.

"Тъй като тези стипендии се финансират от фонд, ние не можем да протестираме срещу тях реално, но остават 500 евро годишно менторски, като ние не сме съгласни с това, защото когато ние нещо не разбираме, отиваме и си плащаме на частен учител, докато в случая на ромите държавата им го плаща този учител", посочи един от учениците.

"Бяха орязани с около 4 класа стипендиите за надарени деца, които участват в състезания и получават медали на международни изява. В същото време имаме едни 500 евро, които идват от държавата за менторите на ромските ученици, при условие че трудът, който ние полагаме, не мога да го нарека по-голям, но държавата има нужда от хора като нас", посочи друг.

Стипендиите за ромски деца няма да се плащат от бюджета

Диян Стаматов обясни, че стипендии ще има за 80 000 ученици:

"Аз не усетих да има протест, а по-скоро желание за социална подкрепа на всички групи ученици в нашата страна. 80 000 ученици ще получат стипендии за различни цели - за успех, за социална подкрепа, за надарени ученици и акцентирахме върху третата група. За един ученик, който е с много добри постижения, държавата отделя 135 лева ежемесечно за 12 месеца за неговата подкрепа", посочи Стаматов.

Ръководството на Софийската математическа гимназия се разграничи от протеста на учениците.