Родители и учители излязоха на протест заради стипендиите за ромските ученици
Родители и учители излязоха на протест заради стипендиите за ромските ученици / Дарик Враца

Над 40 родители и учители се събраха тази вечер във Враца на протест срещу стипендиите за ромски ученици. Те не приеха като промяна във вярната посока решението, огласено днес от образователното министерство, че средствата от държавния бюджет по този проект ще бъдат дадени на учителите. Това отново ще доведе до разделение, този път сред учителите – каза учителката Петя Спасова. „Министър Кунева просто ще раздели учителското съсловие. Кои са тези 150 учителя? Как ще определи тя на кой ще ги даде? Това е поредния й гаф! На ромите не трябва да им се дават пари на ръка. Парите трябва да отидат в столовата, за да бъдат нахранени децата. Да отидат в магазините, за да бъдат облечени. За мен лично държавата в момента се източва от тях“ – категорична бе Спасова.

Протестиращите родители имаха въпроси към министър Меглена Кунева. Те попитаха как образователното министерство уж прави крачка назад като държавните пари отново отиват за този проект. Според родителите, в сегашния си вид образователната система и в момента е обхванала всички деца, независимо от техния етнос. И има достатъчно като вид стипендии, които да подпомагат както даровитите деца, така също децата от социално слаби семейства, децата с един родител, сираците. „Обхванати са децата от всички слоеве в обществото. Няма как да делите ромските и българските деца, защото всяко дете, родено в България е български гражданин! Това е поредната дискриминация, която вие насила налагате!“ – каза Теодора Янкова – една от протестиращите майки.

Родители и учители бяха единодушни, че Ромският образователен фонд няма място в училищата след като една от целите му е въвеждане на ромски език и култура в учебните програми, което отново ще бъде повод за разделение.

Повече по темата очаквайте утре след 10 ч. в предаването "Дарик Северозапад".