Девет души леко ранени и мъж починал от страх след земетресението в Централна Италия
Девет души леко ранени и мъж починал от страх след земетресението в Централна Италия / БГНЕС

Девет души са леко ранени и има тежки разрушения, сочи тази сутрин към 9 ч. (10 ч. българско време) равносметката от земетресението в Централна Италия. Мъж на 73-години е починал от инфаркт вследствие на уплахата. Сравнителният анализ със земетресението от 24 август в същия регион доведе учените до извода, че става дума за незатихващо явление.

Девет души леко ранени и мъж починал от страх след земетресението в Централна Италия
netinfo
Първият трус с магнитуд 5,4 по скалата на Рихтер на дълбочина 9,3 километра бе регистриран в 19:11 часа (20:11 часа бълг. време). Епицентърът е в общината Кастелсантанджело сул Нера с население 318 души в провинция Мачерата на областта Марке. Другите общини в района на епицентъра са Висо (1200 жители) и Усита (441 жители) в провинция Мачерата, както и Пречи (752 жители) в провинция Перуджа на областта Умбрия.

Силно земетресение разлюля Централна Италия и Рим (ВИДЕО)

Два часа по-късно същата зона бе разтърсена от още по-силен трус с магнитуд 5,9-6 степени, съвпадащ с този през август, като сега е бил почувстван на север чак в Австрия. Извън епицентъра в Италия земетресението разлюля градовете Рим, Лакуила, Перуджа, Флоренция, Арецо, Неапол, Казерта и Терни.

Трима са леко ранените във Висо и шестима във Фабриано, град с около 32 хиляди жители в провинция Анкона на областта Марке. Починалият вследствие на уплаха е жител на Толентино (население 21 хиляди души) в провинция Мачерата на същата област. В този град, както и в Мателика и Чинголи, са разрушени болниците. Пациентите, както и изтърпяващите наказания в разрушения затвор в Камерино са евакуирани. Затворени са всички училища в зоната на бедствието. Срутени са църкви, представляващи исторически паметници, във Висо, Норча, Усита и Камерино. Все още липсва точна статистика за разрушените жилищни сгради. В Кастелсантанджело сул Нера е тежко повредена канализационната система, което е причинило заливане на къщите с тиня поради продължаващия пороен дъжд.

Девет души леко ранени и мъж починал от страх след земетресението в Централна Италия
netinfo
Жители на Рим снощи масово излязоха на улиците. Опразнена бе с предпазна цел сградата на министерството на външните работи. Мярката е изненадваща, като се има предвид, че тя е твърде солидна и строена в края на 30-те години на миналия век в характерния за тогавашния диктаторски режим суров монументален стил.

Разрушения след земетресението в Италия, нов силен трус удари край Перуджа (ВИДЕО)

Специалисти от Националния институт по геофизика и вулканология съобщиха някои данни от сравнителния анализ на двете земетресения, засегнали една и съща зона през тази година. Причина за бедствието е снижаването на земни пластове с 20 сантиметра по посока на Тиренско море, тоест на запад, като се има предвид, че областта Марке е разположена на Адриатическото крайбрежие. От 24 август досега в тази зона на площ от 40 квадратни километра са регистрирани 20 хиляди труса, от които 15 с магнитуд от 4-5 степени и 250 между 3 и 4 степени. Макар и анализираните трусове да не се смятат за продължение на едно и също земетресение, те се оценяват като незатихващо явление, чийто епицентър се измества на север.

Източник: БТА