Два мощни труса разтърсиха вчера Централна Италия, предизвикаха спирания на тока, затваряне на основна пътна артерия и накараха много хора да излязат в паника на подгизналите от дъжд улици, само два месеца след друго силно земетресение, отнело живота на близо 300 души, съобщи Асошиейтед прес.

Първият трус бе с магнитуд 5,4, а вторият бе дори по-силен. Геофизичният институт на САЩ го определи първо с магнитуд от 6,4 по Рихтер, след това коригира оценката си на 6.

Разрушения след земетресението в Италия, нов силен трус удари край Перуджа (ВИДЕО)

По данни на италианския Национален институт по геофизика и вулканология трусът, който разлюля централната част на Италия в 21,18 часа местно време, е бил с магнитуд 5,9 на дълбочина от 8 км, предаде ДПА.

Щети и паника след трусовете в Италия
netinfo

Няколко десетки души са получили медицинска помощ вчера след силните трусове в Централна Италия, но засега няма данни за тежко ранени, съобщи началникът на гражданска защита Фабрицио Курчио, цитиран от Франс прес.

"В крайна сметка ситуацията не е толкова катастрофална, колкото мислехме в началото", предвид магнитуда на трусовете, каза той на пресконференция в Риети. "Няколко ранени и много паника".

Няколко ранени са били откарани с линейки в спешните отделения на болници в региона и няколко десетки души са отишли сами да потърсят лекарска помощ заради наранявания или прилошаване.

Силно земетресение разлюля Централна Италия и Рим

"Не е много лесно да се направят оценки в тъмнината, а и времето в целия регион е лошо. Ще трябва да се направи по-прецизен оглед на дневна светлина", допълни той.

"Много къщи са съборени, със селото ни е свършено", каза по телевизията Марко Риналди, кмет на село Усита, като допълни, че вероятно няма жертви.

"Вторият трус бе дълъг и ужасен. Усещал съм много земетресения, но това бе най-силното. За щастие всички бяха вече навън след първото", каза Риналди.

Щети и паника след трусовете в Италия
netinfo

"Нищо не се вижда. Трудно е, много трудно", каза Мадуро Фалкучи, кмет на общината Кастелсантанджело сул Нера, намираща се близо до епицентъра, където нямаше ток.

Източник: БТА