Родители на протест срещу идеята да се мотивират ромските ученици със стипендии
Родители на протест срещу идеята да се мотивират ромските ученици със стипендии / Дарик Добрич

Родители от Добрич заявиха, че ще се събират всеки ден от 18 часа, в продължение на 10 дни, пред общината. Протестът се организира в социалните мрежи и е насочен против идеята да се дават стипендии от 30 евро месечно на ромските ученици. В петък от 15.30 часа майките ще протестират пред Регионалното управление на образованието.

Тази вечер пред общината се събра група родители. Изпратена е декларация до 10 институции – Народното събрание, Президента, Премиера, министерствата на труда, финансите, образованието и вътрешните работи, до Омбудсмана, Агенцията за закрила на детето и Комисията за защита от дискриминация, съобщиха те. Искането е българските деца да не бъдат дискриминирани. „Щом ще има стипендии, нека те да бъдат за всички, с еднакви критерии, и българчетата също да имат възможност да кандидатстват за тях. В противен случай средствата да бъдат дадени само от ромски неправителствени организации”, настояват майките. Те подозират че огласяването на проекта точно в този момент ще се използва в предизборната кампания.

Мотивират 1200 ромски ученици със стипендии

„Искаме да знаем защо едно дете с успех 3.50 може да взема стипендия, а друго не може. Образованието е еднакво за всички и стипендиите трябва да са еднакви за всички. С какво едно неромче, както се изрази министър Кунева е по-малко от едно ромче? Така се всява етническо напрежение”, коментират майките.

Родители на протест срещу идеята да се мотивират ромските ученици със стипендии
netinfo