Мотивират 1200 ромски ученици със стипендии
Мотивират 1200 ромски ученици със стипендии / DarikNews.bg, архив
Мотивират 1200 ромски ученици със стипендии
90579
Мотивират 1200 ромски ученици със стипендии
Мотивират 1200 ромски ученици със стипендии
  • Мотивират 1200 ромски ученици със стипендии
  • Мотивират 1200 ромски ученици със стипендии

1200 ученици от ромски произход ще получават по 30 евро месечна стипендия през настоящата и следващата учебна година. Това заяви заместник-министърът на образованието Диян Стаматов.

По думите му помощта е осигурена чрез проект "Подкрепа на ромски ученици за успешно завършване на средно образование", финансиран от Ромския образователен фонд и Министерството на образованието и науката. Целта е учениците да бъдат мотивирани успешно да завършат средното си образование, допълни Стаматов.

По думите на Диян Стаматов изборът на стипендианти ще се извършва на база успех на ученика от предходната година, социален статус, както и мотивация за постигане на добри резултати в училище.

Проектът е на обща стойност 561 400 евро, като финансирането от страна на Ромския образователен фонд е 343 320 евро, което е 60 на сто от общата стойност на проекта, а останалата част от финансирането е от образователното министерство - 218 080 евро, каза Стаматов.

Директорът на Центъра за образователна интеграция Мануела Радева посочи, че по проекта ще бъдат наети 75 ментори, които ще получават по 1000 лева за година.
"Целевата група са ромски ученици, успешно завършили основно образование до осми клас. Освен това те трябва да имат желание да се учат и успех над 3.50. За първата година е предвидено всички стипендианти да получават месечно по 30 евро, независимо от успеха. Това е като стартираща първа година, като мотивиране да продължат по-натам. Втората година ще има диференциране на сумите съобразно успеха, каза Радева.

През тази и следващата учебна година ще бъдат финансирани по 300 ученика в първия гимназиален клас, 400 ученика във втория гимназиален клас, 300 ученика в третия гимназиален клас и 200 ученика в последния гимназиален клас.