Докато обикаля с колата из Китай Ву Сцинху си пуска само тъжна музика. Той издирва отвлечени и продадени деца. Преди 7 години и неговият син е бил отвлечен. Оттогава Ву не знае покой.

Момичетата изчезнаха в Китай

"Винаги внимавайте за децата си", казва той. Ву раздава календари и снимки на много безследно изчезнали деца. Може пък някой да разпознае някое дете и да му се обади.
На микробуса му са разлепени обяви за издирване. В каталога му има над 3000 безследно изчезнали деца. И синът му е едно от тях.

"Синът ми се казва Ве Ячен, роден е през ноември 2007 година, отвлечен е на 10 декември 2008 година, около 2 часа след полунощ", разказва тъжната си история бащата.

Китай приема нови правила за борба с трафика на деца

Годишно в Китай 20 000 деца стават жертва на отвличания и търговия. Момчетата ги продават на бездетни селяни, а момичетата за съпруги, защото провежданата политика на "едното дете" в Китай доведе до недостиг на жени.

В родното село на Ву живеят само 60 семейства. Ву и съпругата му имат още 2 деца, родени след изчезването на първия им син. Съселяните дават кураж и помагат на семейството. Въпреки това не минава и ден без родителите да мислят за първородния си син.

Нямаме пари за две деца

"Постоянно ми е мъчно. Той беше нашето първо дете и нищо не може да замести тази емоционална връзка, независимо, че вече имаме още 2 деца. Неговото раждане толкова много обогати живота ми", казва бащата.

Ву вече е монтирал решетки на прозорците. Всички съселяни са последвали примера му. Похитителите влизат през прозореца и упояват родителите. Ву се събудил през нощта, но детето вече го е нямало. Той отива в полицията, която поема случая, но скоро прекратява издирването.

Полицията много рядко успява да разбие някоя мрежа на търговци на деца. Когато успее обаче с една операция освобождава до 100 деца.

Китайските власти отвличали бебета и ги продавали в чужбина

Ву продължава издирването сам. Пропътувал е с рикша 3000 километра из страната , за да търси сина си. Вече навсякъде го познават.
"Посветил съм живота си на търсенето на изгубените деца. Вече нямам постоянни доходи и затова първо взех рикшата. Издирвам децата сам, защото в Китай събирането на повече от 7 души се води за нарушаване на обществения ред".

По време на пътуването си Ву среща много родители със същата съдба. Свързват се помежду си чрез интернет. От един дарител получава дори автомобил. Чрез акциите си в малки и големи градове Ву и съмишлениците му успяват да открият няколко изчезнали деца. Родителите смятат, че наказанията за търговците и купувачите на деца са прекалено меки. Родителите , които дълго издирват децата си се чувстват изоставено от държавата. Те не получават никаква подкрепа от правителството, тъкмо напротив. Родителите издирващи изчезналите деца минават за смутители на реда.

"Синът ми изчезна преди 28 години. Не съм спирала да го търся. Сега съм вече на 58 години и се надявам да го срещна поне още един път. Това ми стига", разплакана разказва една от майките на изчезнали деца.

"Вече нямам много надежда, че ще открия сина си. Дано поне, в резултат от нашите усилия да има по-малко такива случаи и трагедии. Може би нашата инициатива ще накара родителите да внимават повече за децата си", казва Ву.

На улицата са се струпали стотици хора. Полицията не ги закача. И това е малък успех за родителите на отвлечените деца в Китай.