Китай приема нови правила за борба с трафика на деца
Китай приема нови правила за борба с трафика на деца / снимка: Reuters, архив

Китайското правителство ще затегне правилата за осиновяване, за да се бори с трафика на деца, ден след като осем души, обвинени в отвличане или убийство на деца, бяха осъдени на различни срокове затвор, включително на смърт, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

Според новите правила, които ще влязат в сила до края на тази година, само сиропиталищата ще могат да предлагат изоставени деца за осиновяване, а хората, които осиновяват без официална регистрация, няма да бъдат признавани за законни попечители, съобщи в. "Чайна дейли".

Сегашните правила позволяват на всички китайските граждани, които покриват основните изисквания за възраст, здравословно състояние и финансови възможности, да осиновяват безпроблемно нежелани или изоставени деца, посочва БТА. Много от тези осиновявания се извършват с посредничеството на болниците или чрез лични контакти. От тази система се възползват мнозина, за да се обогатяват, включително персонал от службите за семейно планиране, който прилага строгата политика "едно семейство - едно дете", като отнема децата, родени без официално разрешение.

Много от изоставените деца се "осиновяват" от безскрупулни предприемачи, които просто си търсят черноработници.