Разкриват Малтепе през пролетта
Разкриват Малтепе през пролетта / БНТ2

Какви тайни крие най-голямата могила у нас, тази край пловдивското село Маноле? Отговор на този въпрос търсят археолозите, които работят вече трети месец на Малтепе. Специалистите се надяват, че там може да бъде открита гробница на някой от одриските владетели.

За наличието на подобна находка навеждат не само мащабът на обекта, но и намерените в близост артефакти.

Около могилата са открити глинени съдове и 4 бронзови римски монети. Те са били в култови ями, които се свързват с тракийските погребални обичаи. Сондажно проучване в периферията обаче не открива гробница от ранния тракийски период. Но подобна находка може да се крие в центъра на могилата.

Разкриват Малтепе през пролетта
netinfo
"Там е възможно да има монументална гробница, тракийска гробница, изградена с големи квадри и с купол и с вход, която да бъде от римската епоха, разположена на нулата на съвременния терен", казва пред БНТ2 директорът на Археологическия музей в Пловдив доц. Костадин Кисьов.

Според него под огромния насип е възможно да има и семейна гробница.

"В нея може да има погребани няколко члена на една и съща тракийска фамилия, в резултат на това да има донасипване върху тези гробове и напрактика да се е получил този голям размер на могилата", предположи доц. Кисьов

Могилата е с диаметър 150 метра и височина 26 метра. Разкриването ѝ ще продължи напролет.

източник:news.bnt.bg