БСП: Оглеждат Телиш за бежански лагер
БСП: Оглеждат Телиш за бежански лагер / DarikNews.bg, Николай Колев

„Имам официална информация от служители в държавна комисия, които са ходили на място в плевенското село Телиш да оглеждат. Аз твърдя, че Телиш продължава да бъде в списъка, минала е комисия със заключението, че мястото отговаря на условията за настаняване на мигранти".

Това каза в Плевен депутатът от БСП Румен Гечев.

Общините у нас сами ще преценяват дали и колко бежанци могат да настанят

„Не е моя работа да организирам протести, но ако се наложи, ще участвам и в организирането им като гражданин. По-добре да вземем мерки, преди да се вземе решение от правителството, както се прави по света", каза Румен Гечев.

„Тук става въпрос за настаняване на хора с друга религия, други намерения, с друга култура и обичаи. Става дума за други последствия - икономически, политически и социални, свързани с вътрешната ни сигурност, равнище на престъпност и др.", каза Гечев.

БСП: Правителството готви трайно заселване на бежанци и рискува етническа промяна

Румен Гечев каза, че досега границата ни са преминали безпрепятствено 17 000 мигранти, което говори за необходимост от допълнителни гранични войски, довършване на защитните съоръжения, както и недопускането на преминаването им от никого.

Румен Гечев коментира, че Борисов арогантно си е позволил да подпише споразумението за 160 млн. евро, като срещу това България се съгласила да пуска мигранти свободно.

"Очевидно решението е не те да бъдат разполагани в близост до границата, както е в другите страни. Те са решили да го правят в цяла България. Тези 160 млн. не са за гранични съоръжения и огради. Тези пари са за лагерите в България", убеден е Гечев.