Общините у нас сами ще преценяват дали и колко бежанци могат да настанят
Общините у нас сами ще преценяват дали и колко бежанци могат да настанят / БГНЕС
При голям бежански лагер ще настаняваме бежанците на три площадки
90255
При голям бежански лагер ще настаняваме бежанците на три площадки
  • При голям бежански лагер ще настаняваме бежанците на три площадки

При голяма бежанска вълна ще настаняваме бежанците на три площадки. Това съобщи по време на блиц-контрола вицепремиерът Румяна Бъчварова.

"Става въпрос за три площадки. Ако се наложи и дойде много голяма вълна от бежанци от Турция и трябва да бъдат разположени някъде, ще бъдат във фургони от временен тип на тези площадки, за да не допуснем те да се движат самостоятелно и да можем да ги контролираме. Това, което ние искаме да направим, е добра организация, контрол и повече центрове от затворен тип, за да може да контролираме тези процеси", допълни вътрешният министър.

България не е разглеждана като страна-буфер за мигрантите

По отношение на издръжката на бежанците и нелегалните мигранти тя даде повече подробности:

"14 млн. лева за издръжка на персонал, храна, превод, охрана, медицинска и психологическа помощ, текущи разходи. 5 млн. лева за преместване в нов дом на един от домовете на Държавна агенция за бежанците (ДАБ) в София, защото е в прекалено лошо състояние. Не сме решили къде ще бъде изведен, правим проверки", каза Бъчварова.

Идеята за настаняване на бежанци по общини е част от интеграционната политика на страната, посочи още в кулоарите на парламента вицепремиерът Бъчварова.

Поне 10 000 мигранти ще зимуват в България

"Това е наш ангажимент тогава, когато сме приели да настаним бежанци, да им осигурим възможности те да пребивават тук и да се интегрират в нашето общество. Направили сме го по възможно най-толерантния начин и общините сами да определят кого биха могли да настанят. Има общини, в които има обезлюдяване, има свободни жилища. По тяхна преценка могат да вземат семейства, затова ние и настояваме основно за семейства. От тук нататък е ангажиментът на общините в обучението на децата и това е нещо, за което сме съобщили, че ще има такъв регламент още преди година. Няма нищо тайно. Това не е заселване. Става въпрос за осигуряване на пребиваване, а тълкуванието, което БСП дава, че ние ще правим центрове за постоянно настаняване, е нещо съвсем друго", допълни още Румяна Бъчварова.