Кадри с окървавено 5-годишно дете, шокирали света това лято, бяха определени като фалшиви от сирийския президент Башар Асад, предаде „Индипендънт", цитиран от NOVA.

Видео на спасено от развалините в Алепо сирийче трогна света (ВИДЕО)

През август активисти от сирийската опозиция разпространиха видеозапис на момченце, спасено от развалините след разрушителен въздушен удар в град Алепо. Кадрите обиколиха социалните медии, трогвайки потребителите.

Почина братчето на сирийското момче, което трогна света

Пред телевизията SRF Башар Асад твърди, че кадрите са „манипулирани" и разпространени като „вирус" от сирийските „Бели каски" - около 3000 души, които действат в контролираните от бунтовници райони на страната.

Оценките са, че те са спасили повече от 40 000 души от разрушени места, ударени от режима на Асад, по-късно и от руснаците, от 2013 година насам. Групировката получава финансиране от Великобритания и Холандия.

Едно объркано дете и трагичната безпомощност на свободния свят

„След интервюто потърсете в интернет, ще видите същата снимка, със същото дете и със сестра му. Те са спасявани два пъти всеки, в различни инциденти, като част от реклама на тези „Белите каски", заявява Асад.

Според него „Белите каски" чистят имиджа на фронта „Нусра".

В изявление на „Белите каски" в интернет сайта им се казва, че те не са верни на никоя политическа партия или групировка.

Източник: nova.bg