Еквадор ограничи достъпа до интернет на Джулиан Асандж
Еквадор ограничи достъпа до интернет на Джулиан Асандж / БГНЕС

Еквадор е ограничил временно достъпа до интернет в посолството си в Лондон, където от 2012 г. се укрива създателят на сайта "Уикилийкс" Джулиан Асандж, предаде Франс прес.

"Еквадор ограничи временно достъпа до част от комуникационната си система в посолството си в Обединеното кралство. Това ограничение не възпрепятства организацията "Уикилийкс" да изпълнява журналистическите си дейности", съобщи в комюнике еквадорското външно министерство.

Асандж: Да избираш между Тръмп и Клинтън е като да се колебаеш между холера и гонорея

Ведомството посочи, че решението на организацията да публикува документи, свързани с президентските избори в САЩ, си е изцяло нейно и Еквадор не иска да се намесва в изборния процес, нито да се застъпва за някой от кандидатите.

"Външната политика на Еквадор се подчинява само на суверенни решения и не се поддава на натиск от други страни", подчерта министерството.

ООН реши: Асандж е задържан незаконно, дължат му обезщетение

Четиридесет и пет годишният Асандж се укрива в посолството, за да избегне екстрадиция в Швеция, която издаде заповед да бъде арестуван в рамките на разследване за изнасилване след подадена жалба срещу него от шведка.

Асандж отрича да е замесен в изнасилване и каза, че това е трик да бъде екстрадиран в САЩ, които искат да го съдят за разпространение на класифицирана информация.

Източник: БТА