Алфа Рисърч: Цачева води пред Радев с близо 8%
Алфа Рисърч: Цачева води пред Радев с близо 8% / БГНЕС, архив
Алфа Рисърч: Цачева води пред Радев с близо 8%
90550
Алфа Рисърч: Цачева води пред Радев с близо 8%
Алфа Рисърч: Цачева води пред Радев с близо 8%
  • Алфа Рисърч: Цачева води пред Радев с близо 8%
  • Алфа Рисърч: Цачева води пред Радев с близо 8%

Бъдещият президент на България ще бъде излъчен на балотаж, в който с най-голяма вероятност ще участват кандидат-президентските двойки на ГЕРБ и на БСП.

Това показва изследване на Алфа Рисърч, проведено в периода 8-13 октомври. Проучването отчита ръст от 7 процента на желаещите да гласуват, а близо 11 процента от хората, които ще гласуват, ще отбележат опцията "Не подкрепям никого".

Медиана: Цачева печели първия тур, но губи на балотажа

Около 29.3 процента от анкетираните, които със сигурност ще гласуват на президентските избори, посочват, че ще подкрепят кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева. На второ място по подкрепа остава кандидатът на БСП - ген. Румен Радев, който събира 21.4 процента. На трета позиция е кандидатът на коалиция "Обединени патриоти" Красимир Каракачанов, а на четвърта остава Ивайло Калфин, издигнат от коалиция "Калфин-президент".

Омбудсманът атакува в КС текстовете за гласуване в чужбина

След тях се подреждат Трайчо Трайков от Реформaторския блок и Татяна Дончева от "Движение 21". Проучването прогнозира избирателна активност от 61 процента от живеещите в България, или около 3.5 милиона души. Отчита се и голям обмен на избиратели в ляво-националистическия спектър - около две трети от гласовете на БСП отиват за ген. Радев, но останалите се разпределят към Калфин, Татяна Дончева и Каракачанов. Аналогична е ситуацията при избирателите на Патриотичния фронт. Това според социолозите създава предпоставки за драматичен балотаж - на него Цецка Цачева би привлякла допълнителна подкрепа най-вече от Реформаторския блок, докато избирателите на Калфин, Каракачанов, Дончева и други кандидати биха дали гласа си за Румен Радев.