Медиана: Цачева печели първия тур, но губи на балотажа
Медиана: Цачева печели първия тур, но губи на балотажа / БГНЕС
Ще има ли изненади на президентските избори?
90398
Ще има ли изненади на президентските избори?
Ще има ли изненади на президентските избори?
  • Ще има ли изненади на президентските избори?
  • Ще има ли изненади на президентските избори?

Изненади на предстоящите президентски избори са много вероятни. Това сочи последното проучване на агенция Медиана, свързано с вота. Засега данните показват, че на премиера Бойко Борисов няма да му се наложи да подава оставка, но има сериозни шансове ГЕРБ да претърпи поражение.

На този етап кандидатът на управляващите Цецка Цачева печели 25%, а издигнатият от БСП Румен Радев - 18 на сто. След тях се нареждат Красимир Каракачанов, Ивайло Калфин и Татяна Дончева.

Райчев: Изключено е новият президент да бъде избран още на първи тур

Кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева най-вероятно ще спечели първия тур, но губи на балотажа, сочи проучването на агенция Медиана. Причината е, че тя не успява да привлече симпатизанти извън твърдото ядро. Освен това социолозите очакват на тези избори традиционно негласуващи да отидат до изборните урни. Данните на Медиана показват, че това вероятно ще бъдат между 550 000-700 000 нови избиратели.

Засега второто място се държи стабилно от генерал Румен Радев. За разлика от Цецка Цачева той не е консолидирал всички гласове на БСП. Симпатизантите на столетницата се явяват "донори" и на кандидатурата на Ивайло Калфин, и на Татяна Дончева, и на Пламен Орешарски, и на Красимир Каракачанов. Според допитването обаче генералът има значима подкрепа извън тяснопартийните среди и привлича симпатизанти "отвън".

СНИМКИ: КАК ИЗГЛЕЖДАТ КАНДИДАТИТЕ ЗА ПРЕЗИДЕНТ

Според проучването 42% казват, че искат Цецка Цачева да изгуби изборите, а 27% я подкрепят за президент. Близо 60% от анкетираните твърдят, че със сигурност ще отидат до изборните урни, а 30 на сто се колебаят.

Проучването сочи, че ако сега се проведат парламентарни избори, ГЕРБ ще спечели 27%, БСП - 18%, а ДПС- 7%. При това положение в парламента биха влезли още само Патриотичният фронт и Реформаторският блок.