Министърът на енергетиката очаква бързо разрешаване на казуса с АЕЦ Белене
Министърът на енергетиката очаква бързо разрешаване на казуса с АЕЦ Белене / БГНЕС

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова очаква бързо разрешаване на казуса с АЕЦ "Белене". Решението да се отпусне помощ от бюджета на НЕК е в Европейската комисия и смятаме, че ще бъде разгледано приоритетно, каза тя след заседание на Комисията по енергетика в Народното събрание.

Днес Петкова се върна от Москва, където участва в работна група, която обсъди следващите стъпки относно изпълнение на решението на Международния арбитражен съд в Женева по делото за АЕЦ "Белене".

Да се "спре" часовникът на лихвите за оборудване за Белене - приоритет за властта

За да платим, трябва да се случат две неща - да получим разрешение от Европейската комисия за отпускането на държавна помощ, с която НЕК да плати на руската страна и да се подпише споразумение между НЕК и "Атомстройекспорт", посочи министърът на енергетиката.

Тя обясни, че министерството е в постоянен, почти ежедневен контакт с Еврокомисията и от Брюксел проявявали пълно разбиране за проблема с трупащите се лихви към руската компания. Затова Петкова очаква скоро да пристигне нотификацията от страна на ЕК, посочва БТА.

Парламентът одобри отпускането на заема на НЕК за АЕЦ „Белене“

Запитана за състоянието на поръчаното от НЕК оборудване Петкова каза, че от руска страна се чакат спецификации за ядрените реактори, които сме поръчали. След това екип от експерти щял да пътува до заводите в Русия и да види оборудването на място.