Парламентът одобри отпускането на заема на НЕК за АЕЦ „Белене“
Парламентът одобри отпускането на заема на НЕК за АЕЦ „Белене“ / БГНЕС
Румен Гечев
90004
Румен Гечев
Парламентът одобри отпускането на заема на НЕК за АЕЦ „Белене“
НС одобри отпускането на заема на НЕК за АЕЦ „Белене“ (ОБЗОР)
  • Румен Гечев
  • Парламентът одобри отпускането на заема на НЕК за АЕЦ „Белене“
  • НС одобри отпускането на заема на НЕК за АЕЦ „Белене“ (ОБЗОР)

Парламентът гласува на второ четене отпускането на държавен заем, за да може Националната електрическа компания да се издължи на руския производител за оборудването на АЕЦ "Белене".

В документа за заема обаче няма посочена сума и срок за издължаване. Последните изчисления показват, че тя е около 1,2 милиарда лева, но сумата расте заради лихвите всеки ден. Не е ясно дали и как държавата ще си върне парите.

Лъжа с празен чек - така определиха законопроекта за държавна помощ към НЕК депутатите от БСП.

"За първи път в евроатлантическата практика се предлага законопроект за държавна помощ, в който не е посочено числото на помощта. Такова чудо не ми е известно да има и в Африка. Това наистина е празен чек. По никакъв начин българският парламент не следва да подкрепя държавна помощ, като не е упоменато какъв е размерът на помощта и оттук да си правим изводите какъв ще е ефектът върху публичните финанси. Има решение на Арбитражния съд, което точно е определило при изплащането на главницата и наказателните лихви, че сумата е наистина 1 270 000 000 лева. Ако това е максималната сума до края на годината и ние от "БСП лява България" предлагаме сумата да е до 1 270 000 000 лева - това не пречи, ако постигнем намаление на лихвите, тази сума, която фактически ще платим, да бъде по-малка", заяви народният представител от левицата Румен Гечев.

"Не искате число, защото то може да бъде повече от тази сума, защо?! Ако не плащате през следващите година-две или три", добави още Гечев.

Според председателя на комисия по бюджет и финанси в НС Менда Стоянова това решение на парламента няма да ощети държавата. "Не подписваме празен чек. Празен чек сте подписали вие през 2006 година. Абсолютно празен - без чифра, без число вътре в това споразумение, въз основа на което в нарушение на българските закони, в нарушение на проведената от вас процедура, сте сключили това споразумение. Празен чек сте подписали вие през 2008 година, само няколко месеца преди изборите и под този празен чек сте превели аванса за въпросното оборудване, поръчали сте го без да имате договор, без да имате договорено финансиране, без да сте провели обществена поръчка, която отдавна трябваше да бъде прекратена, тъй като е в нарушение на всички български закони. Ние не подписваме празен чек. В този законопроект казваме, че размерът на помощта е тази, която е записана, присъдена като сума по арбитражното дело", каза Стоянова.

От Реформаторски блок поискаха независима експертиза на предоставеното оборудване преди България да плати.

След гласуването министърът на енергетиката Теменужка Петкова обясни, че този заем ще позволи да се защитят националните интереси на страната:

"Това е един законопроект, който ще даде възможност на българското правителство да вземе решения, които в максимална степен да защитят националните интереси на страната. Това беше изключително важен законопроект, който ще разплете един от най-сериозните възли в българската енергетика. В хода на дебата се казаха много неща по отношение на това защо има арбитражно решение, кой е виновен, какво се е случило. Тъй като не искам да оставя и нотка съмнение както у вас, така и в българите - за какво гласувахте днес и какво внесе българското правителство в Народното събрание за гласуване. Ще напомня няколко факти, без да давам оценка: Проектът стартира през 2004 година на базата на една прогноза, която ясно казва, че през 2005-2010-2015 година ще има режим на тока. Такова нещо не се случи. Проектът стартира с една прогноза, която се оказва подвеждаща и неточна".