Борисов с ултиматум към реформаторите - ще са в правителството само ако са единни
Борисов с ултиматум към реформаторите - ще са в правителството само ако са единни / БГНЕС, архив

Премиерът Бойко Борисов постави ултиматум към Реформаторския блок, ако искат да са в правителството, да са единни и в управлението. Това той заяви пред журналисти в Народното събрание след среща с ПГ на ГЕРБ.

Търпението ми се изчерпа и групата иска да преформатирам правителството, обясни премиерът. Той беше категоричен - или реформаторите ще дойдат и ще се държат точно, или повече с тях няма да се занимавам. Борисов говореше за седем министри-реформатори в кабинета си, а на въпрос кои са те, отговори, че ще се види, ако не се разберат.

Борисов отиде в парламента, поиска да се свика заседание

Лидерът на ГЕРБ обвини Реформаторския блок, че са забравили за какво са настоявали на председателска сбирка по Изборния кодекс, на която самият той е присъствал, а именно: към четирипроцентната бариера да не се добавят гласовете на тези от квадратчето "не подкрепям никого". 100% лъжа било твърдението на Блока, че авторът на "квадратчето" е председателят на правната комисия Данаил Кирилов.

Премиерът припомни и на Патриотите, че са настоявали за ограничаване секциите зад граница. Сега излиза, че ние сме го предложили всичко това, затова ПГ на ГЕРБ още на следващото заседание (вероятно във вторник) каквито предложения има опозицията - по 100 секции, да се махне таванът, да приеме всичко, е директивата на председателя на партията.

Провал на извънредното заседание на парламента

Бойко Борисов бил разочарован от случващото се в последните дни и затова е помолил депутатите си да не се подвеждат по "популизма и откровеното нахалство, което демонстрират" колеги от други парламентарни групи, обобщава БТА.

Протестният вот да се счита за действителен предлагат Реформаторите

ГЕРБ е в управлението не самоцелно, подчерта той, а защото нямаше никакъв друг шанс преди две години. От това, което виждам в момента, другата конфигурация е тип експеримента "Орешарски", най много и ДСБ да са вътре, описа вариантите Борисов. За пореден път той обеща, че, ако на 6 ноември ГЕРБ не са първи на първия тур на вота, повече да не участва в други мнозинства.

Лидерът на ГЕРБ не пропусна и отношенията си с ДПС , които , по думите му, имат своя тактика да подкрепят този, който ги покани в управлението. В случаите, в които те са заставали зад идеи на партията му, Борисов им е благодарил.