Провал на извънредното заседание на парламента
Провал на извънредното заседание на парламента / БГНЕС, архив
Корнелия Нинова, БСП
90474
Корнелия Нинова, БСП
Красимир Велчев, ГЕРБ
Мустафа Карадайъ, ДПС
Корнелия Нинова, БСП
Красимир Велчев, ГЕРБ
Мустафа Карадайъ, ДПС
  • Корнелия Нинова, БСП
  • Красимир Велчев, ГЕРБ
  • Мустафа Карадайъ, ДПС
  • Корнелия Нинова, БСП
  • Красимир Велчев, ГЕРБ
  • Мустафа Карадайъ, ДПС

Депутатите не събраха необходимия кворум от минимум 121 народни представители за провеждане на извънредно заседание. Бяха направени три опита, които обаче не се увенчаха с успех. При първия опит в зала се регистрираха 91 депутати, при втория - 96, а при третия - 95 избраници. Извънредното заседание беше по искане на БСП и ДПС. Причината беше гласуваната дълга предизборна ваканция. От левицата поискаха да се отмени почивката на депутатите. До заседание обаче не се стигна, защото народните представители от управляващото мнозинство не се регистрираха в зала, а оставиха на опозицията да събере кворум.

Социалистите обвиниха управляващите в мракобесие и страх от опозицията.

"ГЕРБ се самоубиха ритуално и то три пъти. Три регистрации, в които те не участваха. Ние бяхме тук и се регистрирахме всички", каза соцлидерът Корнелия Нинова и допълни: "Но с тези свои действия те доказват нашите твърдения. Страх - страх от опозицията, страх от дебати и страх от истината по важни въпроси, за които те направиха фатални грешки в политиката на България. На второ място това е мракобесие. Да закриеш парламента в парламентарната република е мракобесие. Трето, те останаха в изолация - Атака, Ковачки, патриоти и ГЕРБ", каза Нинова.

Тя допълни, че от партията са провели разговори с другите парламентарни групи и внасят 73 подписа за провеждане на извънредно заседание в сряда. Предложеният дневен ред за това извънредно заседание е: отмяна на решението за предизборната ваканция; разглеждане на трите предложения за промени в Изборния кодекс; промяна в Закона за задълженията и договорите за намаляването на наказателните лихви; споразумението с Канада; данъчните закони, минали през бюджетната комисия, които по думите на Нинова са приети на тъмно от Министерския съвет, но според нея по същество увеличават финансовото бреме на народа.

"Ако отново разиграват тези циркове, не дойдат или не се регистрират, ги призоваваме да си върнат заплатите", каза Нинова. Тя посочи, че от парламентарната група на "БСП лява България" са взели решение депутатите да дарят заплатите си, които ще вземат за ваканцията.

Заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев обясни, че щом БСП и ДПС настояват за извънредно заседание, е необходимо да съберат и кворум.

"Когато искаш и свикваш заседание, не е необходимо само да събереш 50 подписа. Трябва да осигуриш и кворума, а не да разхищаваш държавни пари за разходи за автомобили, командировъчни и така нататък. Когато ние свикваме и обсъждаме важни теми и когато се иска кворум, на 99 процента осигуряваме нашите народни представители за заседанията", каза Велчев. При регистрацията днес от БСП са били 32 депутати, "с много зор" 33-ма избраници при последния опит, от ДПС - 21 депутати. "С тези ли хора те ще правят мнозинство или ще диктуват дневния ред на НС. Първо трябва да си осигурят техните хора, които да са тук и след това да изискват присъствие от другите партии", каза Велчев.

Осигуряването на кворум е задължение на управляващото мнозинство. Това припомни в кулоарите на парламента лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ след като се провали извънредното заседание на парламента. От движението поискаха оставка и предсрочни парламентарни избори.

"Виждаме, че управляващи няма. В Народното събрание няма мнозинство, няма управляващи, защото основно задължение и отговорност за кворума в НС е на управляващото мнозинство. Не знам каква логика виждат колегите в това опозицията да е в зала с предложения за работа, а мнозинството да го няма. След като няма управляващо мнозинство, най-добрият изход от тази ситуация са предсрочни избори, за да се сформира ново ценностно хомогенно мнозинство в българския парламент", каза Карадайъ.