Антониу Гутериш - проевропейският политик, умерен социалист и католик
Антониу Гутериш - проевропейският политик, умерен социалист и католик / Guliver/Getty Images

Бившият португалски премиер Антониу Гутериш, който беше утвърден днес от Общото събрание на ООН за деветия й генерален секретар, е известен като човек на действието, предаде Франс прес. Бившият върховен комисар на ООН за бежанците е католик, умерен социалист и проевропейски настроен политик.

По-убедителен в сравнение с конкурентите си за поста на генерален секретар на ООН по време на изслушванията, той се наложи като фаворит да наследи поста от Бан Ки-мун, чийто втори мандат изтича в края на годината. Португалецът беше начело при всички неформални гласувания в Съвета за сигурност.

Антониу Гутериш официално ще е новият генерален секретар на ООН

Гутериш е на 67 години. Равносметката от двата му мандата начело на Върховния комисариат за бежанците на ООН (2005-2015 г.) е белязана от реформа във вътрешната организация на агенцията, която позволи да се намали една трета от персонала, базиран в Женева, с цел увеличаване на капацитета за спешна намеса на международно ниво.
По време на тежката бежанска криза Гутериш не престана да отправя призиви към международната общност да прояви по-голяма солидарност към милионите мигранти и кандидати за убежище.

Роден е в Лисабон на 30 април 1949 г. ,инженер по образование. Започва политическата си кариера в католически движения, преди да влезе в социалистическата партия. Депутат става за първи път през 1976 г. в първия парламент на Португалия след края на 50-годишната диктатура. В парламента си спечелва репутацията на добър оратор. Заради умението да надделява в словесните спорове дори получава прозвището "говорещ къртачен чук".

През 1992 г. Гутериш става генерален секретар на Португалската социалистическа партия, която по онова време е в опозиция. Под ръководството му социалистите печелят парламентарните избори през октомври 1995 г. и тази победа изпраща Гутериш на премиерския пост. Тогава Португалия преживява период на бърза икономическа експанзия и почти никаква безработица. Това позволява на премиера да въведе минимален гарантиран доход - една от ключовите мерки на правителството му.

Следващият генсек на ООН призова да бъдат преодолени разногласията за Сирия

Като премиер Гутериш се проявява като отговорен политик, отворен към диалога. Като убеден европеец той си поставя за цел влизането на страната в Еврозоната и го постига успешно. Партията му печели парламентарните избори и през 1999 г. и той отново е премиер.

Критици го упрекват, че е допринесъл за победата на отговора "не" на референдума от 1998 г. за декриминализиране на абортите, понеже като ревностен католик никога не е криел резервираността си спрямо доброволното прекратяване на бременността.

На международната сцена Гутериш печели слава с дипломатическите си умения, които демонстрира при уреждането на кризата в Източен Тимор, бившата португалска колония, опустошена от кланетата на проиндонезийските милиции през 1999 г. след победата на референдума на привържениците на самоопределянето. Тогава Гутериш успява да убеди международната общност, че е необходима намеса на ООН.

Антониу Гутериш  проевропейският политик умерен социалист и католик
netinfo

В първата половина на 2000 г. Португалия е ротационен председател на ЕС и това председателство по времето, когато Гутериш е премиер, се смята за успех, тъй като тогава е организирана първата среща на върха ЕС-Африка и е приет Лисабонският дневен ред за растеж и заетост.

Но в Португалия популярността на Гутериш започва да намалява. Икономическата ситуация се влошава. В края на 2001 г. социалистите губят общинските избори и техният генерален секретар подава оставка от премиерския пост преди края на мандата си.

Бан Ки-мун определи Антониу Гутериш като "превъзходен избор"

Той се отказва от политиката, за да се посвети на дипломатическа кариера зад граница. Но оттогава името му се споменава за потенциален кандидат на всички президентски избори в Португалия. Самият той обаче винаги е отказвал да се кандидатира за този пост с аргумента, че обича действията и ситуациите, които го задължават да се намесва постоянно.

Гутериш има две деца от първия си брак. Съпругата му е починала през 1998 г. и той се жени отново.

Източник: БТА