Следващият генсек на ООН призова да бъдат преодолени разногласията за Сирия
Следващият генсек на ООН призова да бъдат преодолени разногласията за Сирия / Guliver/Getty Images

Португалецът Антониу Гутериш, който днес официално беше назначен от Общото събрание за следващ генерален секретар на ООН, призова големите световни сили да преодолеят своите разногласия за Сирия, предаде АФП.

"Каквито и да са тези разделения, е по-важно да се обединим. Крайно време е да се борим за мир", призова Гутериш на първата си пресконференция в централата на ООН в Ню Йорк, след като бе утвърден на поста с единодушие от Общото събрание на световната организация.

Антониу Гутериш официално ще е новият генерален секретар на ООН

"Страните, които са ключовите актьори (в усилията за уреждане на конфликта в Сирия), ще се съберат отново, за да се опитат да придвижат напред мирния процес: мога само да им пожелая да успеят, тъй като всички имаме моралния дълг да сложим край на страданията на сирийския народ", каза бившият върховен комисар на ООН за бежанците.

САЩ и Русия, които прекъснаха преди няколко дни диалога си за Сирия, обявиха днес две предстоящи международни срещи във връзка с конфликта - в събота в Лозана и в неделя в Лондон, отбелязва АФП. Гутериш подчерта, че неговият призив се отнася също така за Йемен и Южен Судан, две двуги държави, обхванати от смъртоносен конфликт, предаде ТАСС.

Бан Ки-мун определи Антониу Гутериш като „превъзходен избор"

В първото си изявление пред Общото събрание на ООН, след като бе утвърден за следващ генерален секретар на световната организация, той прикани за решителна борба както срещу терористичните групировки и прибягващите до насилие екстремисти, така и срещу популизма и ксенофобията, които "се подсилват взаимно", предаде още АФП.

Бившият португалски премиер ще замени южнокорееца Бан Ки-мун като генерален секретар на световната организация на 1 януари.

Източник: БТА