Никола Стърджън готви нов законопроект за референдум за независимост на Шотландия
Никола Стърджън готви нов законопроект за референдум за независимост на Шотландия / Guliver/Getty Images

Шотландската лидерка Никола Стърджън обяви днес, че следващата седмица ще представи нов законопроект за референдум за независимост на Шотландия, тъй като вотът за Брекзит е променил условията на принадлежността й към Великобритания, предаде Франс прес.

Шотландия започва подготовка за отделяне от Великобритания

Законопроектът ще бъде представен идната седмица след консултации с шотландския парламент, заяви Стърджън при откриването на конгреса на Шотландската национална партия в Глазгоу.

"Решена съм да съдействам Шотландия да има възможност да преразгледа въпроса за независимостта си и това да стане преди Обединеното кралство да напусне Европейския съюз, ако това е необходимо за отстояване на интересите на страната ни", отбеляза тя.

На референдума за британското членство в ЕС 62 процента от жителите на Шотландия, която има свой регионален парламент и правителство, гласуваха за оставане в Евросъюза и искат да запазят силната си обвързаност с ЕС. За тази цел Шотландия поиска правомощия да влияе върху преговорите с Брюксел.

Никола Стърджън в Брюксел: Шотландия ще остане в ЕС

Британският премиер Тереза Мей обаче отказва на парламента в Уестминстър и на регионалните парламенти да се даде право да гласуват условията на преговорите си с Брюксел и 27-те европейски партньори.

Избирателите не гласуваха, за да бъде гласът на шотландците и на нашия парламент игнориран, заяви първият министър Стърджън. Да се отказва на шотландския парламент правото да се произнесе по въпроса е акт на конституционен вандализъм, добави тя.

На референдума за независимост през 2014 г. 55 процента от шотландците гласуваха против. "Тогава вие ни казахте, че Шотландия е равностоен партньор в Обединеното кралство. Дойде моментът да го докажете", каза Стърджън, подчертавайки, че именно консервативното правителство на Тереза Мей я е накарало днес да иска нов референдум.

Никола Стърджън: Мей нехае за позицията на Шотландия по Брекзит

"Шотландия не е избирала да е в тази ситуация. Вашата партия ни постави в нея", изтъкна тя на конгреса на партията си.

Източник: БТА