Никола Стърджън: Мей нехае за позицията на Шотландия по Брекзит
Никола Стърджън: Мей нехае за позицията на Шотландия по Брекзит / Guliver/Getty Images

Министър-председателката на Великобритания Тереза Мей не се съобразява с позицията на шотландците по въпроса за излизането на Обединеното кралство от ЕС, заяви първият министър на Шотландия Никола Стърджън, предаде агенция Ройтерс.

Стърджън смята, че Шотландия може да остане в ЕС, без да напуска Обединеното кралство

„Министър-председателката се отклонява от посоката си, за да каже, че гласът на Шотландия и нейните интереси не значат нищо. Странен подход от страна на човек, който иска да запази целостта на Великобритания", каза Стърджън по повод неделното изказване на Мей на конгрес на Консервативната партия в Бирмингам.

В речта си Мей заяви, че Великобритания е гласувала на референдума като единна държава и пак така ще излезе от ЕС.

Мей подчерта, че диалогът с Брюксел по условията на Брекзит е прерогатив на правителството на Великобритания.

Шотландия започва подготовка за отделяне от Великобритания

„Ще водим преговорите като единно Обединено кралство и ще напуснем ЕС като единно Обединено кралство", заяви премиерът на Великобритания.

Мей посочи, че правителството ще води преговори с правителствата на съставните части на Великобритания по излизането на страната от Евросъюза.

„Ще се консултираме и ще работим с автономните администрации на Шотландия, Уелс и Северна Ирландия. Защото желаем Брекзит да действа в интерес на всички. И ще вършим същото при контактите си с деловите среди и лидерите на общинско ниво в цялата страна".

„Никога няма да позволя на подтикващите към разкол националисти да подкопаят уникалния съюз между четирите народа на нашето Обединено кралство", беше категорична Мей.

Никола Стърджън в Брюксел: Шотландия ще остане в ЕС

Тези думи веднага бяха възприети като предупреждение към Шотландската национална партия, която се стреми към самоопределение на Шотландия.

В Шотландия 62% от гласувалите на референдума се обявиха за оставане в ЕС. На равнище Обединено кралство 51,9% бяха за излизане от общността.

Източник: БГНЕС