Обама се зарече да изпрати хора на Марс до 2030 година
Обама се зарече да изпрати хора на Марс до 2030 година / Guliver/Getty Images

Американският президент Барак Обама се зарече да допринесе за изпращането на хора на Марс до 15 години с помощта на частни компании, съобщи Ройтерс.

Съвместно с тях ще бъдат "изградени нови хабитати, които да могат да превозват астронавти на дългосрочни мисии в дълбокия космос и да им осигуряват условия за живот там".

"Поставихме ясна цел, която е жизнено важна за следващия етап от американската история в космоса: да изпратим хора на Марс до 2030 и да ги върнем благополучно на Земята, като крайната ни амбиция е един ден да останем там дълго време", каза Барак Обама в изявление за Си Ен Ен, качено на уебсайта на телевизията.

НАСА завърши симулация на полет до Марс

„Достигането до Марс изисква продължаване на сътрудничеството между правителството и частни инвеститори, и ние вече вървим по този път. В следващите две години частни компании за първи път ще изпратят астронавти на международната космическа станция".

„Един от най-ранните ми детски спомени е как седя на раменете на дядо с американско флагче в ръка и го размахвам докато нашите астронавти се връщат в Хавай", казва още Обама.

Президентът на САЩ изтъква, че изследването на космоса е съществена част от американския национален характер - любопитство и проучване, нововъведения и находчивост, способност да преминеш отвъд съществуващите граници и да го направиш първи.

Кое е най-подходящото място за обитаема база на Марс? Учени дават отговора

Обама подчертава, че само през миналата година НАСА откри течаща вода на Марс и доказателство за наличие на лед на една от луните на Юпитер, а Плутон, който е на повече от 3 милиарда мили от нас, беше картографиран. Американските космически телескопи разкриха съществуването на подобни на Земята планети, които обикалят около далечни звезди, подготвят се нови мисии за изучаване на астероидите, за да предпазваме планетата от сблъсък и за да научим повече за произхода на живота на Земята.

Обама съобщава, че тази седмица на съвещание в Питсбърг ще се съберат водещи американски учени, инженери, изобретатели и студенти, за да набележат как да продължи проучването на космоса.

Илон Мъск представи плана си за колонизация на Марс (ВИДЕО)

Повече от 1000 компании в почти всички американски щати работят по осъществяване на частни космически проекти.

Обама изтъква, че журналистът, отразил кацането на Луната за в. „Ню Йорк таймс" - Джон Ноубъл Уилфорд, по-късно пише, че „Марс възбужда въображението ни със сила, по-голяма от гравитацията".

Вода на Марс е имало много по-дълго време от смятаното досега

„Да стигнем там ще е огромен скок. Но първите, по-малки крачки, правим, когато нашите ученици - поколението, което ще стигне до Марс, всеки ден влизат в класните стаи", изтъква президентът на САЩ.

Научните открития не се правят с едно натискане на копче, това изисква години на тестове, търпение и общонационална насоченост към образованието, пише Обама.

Президентът Айзенхауер го знаеше - през 1958 година той насочи огромни ресурси към науката и математиката и създаде НАСА", припомня президентът на САЩ.

„Дано някой ден държа на раменете си моите внуци и все така да гледаме към звездите, както са го правили хората открай време", заключава държавният глава.

НАСА засне скалист район на Марс

„Но нашите безстрашни изследователи на космоса няма да пътуват, за да посетят далечни места, а за да останат там и така ще направят и нашия живот на Земята по-добър", предвижда Барак Обама.

Източник: БТА, БГНЕС